На 13 февруари в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов" се проведоха избори за ректор, академичен съвет и контролен съвет. След двата си мандата проф. д-р Станислав Семерджиев предава ръководството на чл.- кор. проф. дфн. Мирослав Дачев.

Мирослав Дачев е професор по семиотика на изкуството в катедра "Световна култура". Възпитаник е на Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Доктор на филологическите науки от 1997 г. с тезата "Семиотика на цвета". Доцент от 1999 г. и професор по семиотика от 2003 г. Член-кореспондент на БАН от 2021 г.

След дипломирането си през 1987 г. постъпва на работа в Литературния институт към БАН, където работи до 1999 г. като изследовател по проблеми на литературната история и теория (литературна семиотика).

Преподавателската си дейност започва през 1992 г. в СУ "Св. Климент Охридски" (като асистент по нова българска литература) и в току-що създадения Нов български университет (като преподавател по семиотика до 2006 г.). От 2006 г. е гост-професор, а от 2010 г. професор по семиотика на културата в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов".

Преподавателската му дейност е в интердисциплинарно поле, което среща семиотиката с областите на културата, литературата, изкуството, митологиите и религиите – с акцент върху знака, жеста, смисъла, символа, интерпретацията; диалога между словото и образа.

Изследователската му дейност е в областта на приложната семиотика, като през годините извървява път от литературната семиотика до семиотика на изкуството. Голяма част от заниманията му през последните години са посветени на проблеми на образа в културната история и в частност в християнското изкуство.

Член на различни национални и международни проекти в областта на хуманитарните науки и висшето образование, по време на които е специализирал в Унгарската академия на науките в Будапеща (1996, 1998, 2000, 2002, 2004), Словашката академия на науките в Братислава (1998, 1999) и Британската академия в Лондон (2000).

В НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов“ до момента е бил ръководител на катедрата "Световна култура“, председател на Консултативния съвет "Стратегическо развитие", член на академичния съвет на НАТФИЗ, член на факултетния съвет на факултет "Екранни изкуства" и председател на Общото събрание на факултет "Екранни изкуства".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук