За много хора готвенето е ежедневие, но за други е цяло изкуство. Днес много имена от миналото са световноизвестни със своите кулинарни творения. Това са:

1. Томас Келер, американски готвач - роден в Oceanside, Калифорния през 1955 г., Томас Келер се смята за истинска революция в кулинарното изкуство на френската кухня. През 1996 г. Келер печели награда за най-добър американски готвач наред с редица други награди.

Томас Келер

2. Феран Адриа, испански готвач - известен със своите идеи в кулинарията и е популярен с името на своя ресторант El Bulli. Той е роден през 1962 г. в Каталония, Испания. Адриа работи в различни ресторанти, започва работа за първи път като мияч на чинии, но по-късно се засилва страстта му към готвенето и днес е един от често споменаваните имена в кулинарния свят. El Bulli е най-добрият ресторант в света от 2002 г. до днес и е доказано, че Феран Адриа е един от най-креативните готвачи в света.

Феран Адриа

3. Антъни Бурдейн - роден през 1956 г. в Ню Йорк. Той открива любовта си към готвенето, докато е на почивка със семейството си във Франция. Влиза в Кулинарния институт на Америка, след като завършва университета. Работи в няколко различни ресторанта. Това окончателно решение да бъде готвач Бурдейн взема през 1988 г., когато става главен изпълнителен готвач в бистро Brasserie Les Halles. Той е един от най-важните готвачи в света.

Джулия Чайлд

4. Джулия Чайлд - тя е само на 32 години, когато успява да се превърне в икона на световноизвестните готвачи. Със съпруга си се настаняват в Париж през 1948 г., където той я подкрепя за влизането ѝ в известното училище за готвене Le Cordon Bleu. След завръщането си в Америка през 1961 г. тя публикува книга за изкуството на френската кухня в Америка.

Чарли Тротър
Снимка: BusinessinsiderCom

5. Чарли Тротър - роден през 1959 г. в Илинойс. След като завършва политическите науки, работи в повече от 40 ресторанта в Европа. След завръщането си в САЩ решава да отвори собствен ресторант. Вдъхновен от Фреди Гирардет, продължава да работи като един от най-влиятелните готвачи в света.

Източник: gotvach.bg.