Тази рецепта от Кордоба в испанската провинция Андалусия използва една много подценявана част от говеждото - опашката е с нежно месо и има голямо количество колаген, който придава плътна и гладка текстура на ястието, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции
2 кг. телешка опашка

2 с. л. брашно
4 с. л. зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на едри полумесеци
5 моркова, едро нарязани
2 стръка праз, нарязан на кръгчета
5 скилидки чесън, нарязани
1 см пръчка цейлонска канела
10 зърна черен пипер
2 дафинови листа
500 г домати, обелени и нарязани на кубчета
100 мл коняк
500 мл червено вино
1 стрък розмарин
1 л телешки или зеленчуков бульон
 сол на вкус

Начин на приготвяне
1. Опашката се почиства от излишната мазнина и се нарязва на парчета от по 5 см.
2. Чугунен съд се загрява на умерен огън. Слага се зехтинът и парчетата месо. Разбъркват се, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се.
3. В мазнината се добавят лукът, морковите, празът и чесънът и се разбъркват, докато леко започнат да се карамелизират.
4. Прибавят се канелата, дафиновите листа и черният пипер. Слагат се доматите и се готвят 5 мин.
5. Връща се месото, разбърка се, сипват се конякът и виното и ястието се фламбира. Ястието се вари, докато течността се редуцира наполовина. Добавят се розмаринът и бульонът. Ястието се затваря с капак и се слага в загрята фурна на 160°С за 3 часа или се оставя на котлона да къкри. Ако сосът е много рядък, може да се запече, за да се редуцира, накрая без капак.