Научноизследователското управление на ВМС на САЩ получи в края на януари безпилотен съд, способен да проследява безшумни подводници, пише National Interest
Тримаранът „Морски ловец”, създаден по програмата за създаване на безпилотни кораби за проследяване на сравнително безшумни дизел-електрически подводници (ACTUV), има дължина 40 м и развива скорост от 27 възела (50 км/час). Според изданието, този катер е най-големият в света безпилотен съд.
 

Американските военни считат, че „Морски ловец” може да стане първият образец от нов клас кораби, способни да преодоляват огромни разстояния без човек на борда.
 
Според експерти, малките разходи по експлоатацията в сравнение с традиционните фрегати и разрушители са едно от преимуществата на „Морски ловец”. Всекидневното обслужване на катера ще струва на ВМС на САЩ едва по 15-20 хиляди долара, докато за разрушителя трябват дневни разходи в размер на 700 хил долара.
 
Вземайки под внимание увеличения брой подводници на възможните противници, подобряването на противоподводната програма е неотложна задача пред американските военни, пише NI.
 
Според пресмятания на анализатори, общият брой на китайските дизел-електрически подводници към 2030 г. ще достигне 75 броя, като много от тях ще съответстват на сегашни стандарти.
 
Пак според експерти, „Морски ловец” може да бъде приет на въоръжение във ВМС на САЩ още тази година. През последния декември американският флот сключи договор за създаване на още един такъв безпилотен кораб.
 
Превод и редакция: БЛИЦ