Общата експозиция на електромагнитна енергия на 5G не е по-висока от тази на 4G. Притеснения относно здравето обаче има, защото всяко ново нещо се приема с недоверие. Това обясни пред Bulgaria on Air проф. Мишел Израел от Националния център по обществено здраве и анализи.

"Цялата експозиция е подвижна. Електромагнитната енергия е твърде малка, за да навреди на човешкия организъм", посочи проф. Израел, позовавайки се на американски и руски изследвания.  

Единственият доказан ефект в диапазона от няколко гигахерца е топлинният. Колкото по-къса е дължината на електромагнитната вълната, толкова е по-малко проникването ѝ в човек - загряване има само върху кожата. Няма доказани вредни ефекти от тези вълни, твърди той.

"Светът ще стане по-свързан. Мобилните устройства ще станат още по-полезни, ще станем още по-зависими, животът ни ще стане още по-лесен", изтъкна предимствата на 5G IT специалистът Иван Ванков. 

Той обясни, че новата мрежа няма да доведе до по-високи нива на сигурност за информацията.  "Това е просто един виртуален кабел, по който се движи някаква информация", уточни Ванков.