Градската организация на БСП в София отбелязва 75-ата годишнина от 9-ти септември 1944-та с няколко събития.
 

В ранните часове на 9 септември офицери на Отечествения фронт извършват държавен преврат и свалят от власт кабинета на Константин Муравиев.

По Радио София е обявен съставът на първото правителство на Отечествения фронт с министър-председател Кимон Георгиев.

Лидерът на БСП - София Калоян Паргов ще присъства в на тържественото откриване на документалната изложба "75 години от освобождаването на Източна Европа от нацизма" в Руския културно-информационен център.

Паргов, членове на Изпълнителното бюро и на Градския съвет на БСП - София, народни представители и общински съветници от групите на социалистите ще поднесат цветя на паметника на Незнайния воин. А след това ще положат цветя и на паметника на Съветската армия.

БЗНС призовава всички свободолюбиви българи да подкрепят на 9 септември 2019г. пред Руския културно информационен център ПРОТЕСТ срещу опита за манипулиране на историята.

Събитието е организирано чрез Фейсбук.

Припомняме, дипломатическият спор между България и Русия започна, когато от българското Министерство на външните работи заклеймиха съмнителната историческа теза на Русия за "освобождение" от нацизма.

Изявлението им беше по повод организирана от руското посолство "Изложба 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма".

Дипломатическият скандал между България и Русия се разгаря опасно

Реакцията на Русия не закъсня - от посолството й у нас уточниха, че изложбата няма нищо общо с вътрешнополитическата ситуация в България. Самата Русия пък обяви за "неморална" позицията на МВнР.

В навечерието на 9-и септември от СДС-Бургас и Съюза на репресираните почетоха жертвите на комунистическия режим. Пред паметника до Апелативния съд панихида за душите на загиналите отслужиха представители на бургаското духовенство.