Случаят с 5-годишното дете, което почина от бактериален менингит в столична детска градина, тепърва ще предизвиква коментари и дебати от медицински експерти. Разяснение за начина, по който се е развила болестта, даде д-р Аспарух Илиев, който управлява инфекциозна лаборатория в Берн. В ефира на "Bulgaria On Air" той внесе яснота за родителите на останалите деца, притеснени от развоя на събитията.

"Случаят с детето, починало от менингит, се дължи на бактерии и за съжаление това заболяване протича изключително тежко. Хубавата новина е, че обикновено се разпространява в малки колективи. В случая останалите деца, които са били в пряк контакт със заразеното дете, трябва да бъдат веднага карантинирани. Да се започне лечение с антибиотици, ако се налага, без да се чака. Но тук няма риск от разпространение на заболяването, както е при един вирус, например.

Проблемът с менингокока е, че бактериите през гърлото и кръвта достигат много бързо до мозъка, където предизвикват гнойно възпаление. Не всяко дете, което го носи в гърлото си обаче, ще го получи в мозъка. За тези бактерии се знае, че отделят много токсични вещества, които увреждат мозъка", заяви по случая д-р Илиев.

Относно новия вариант на коронавируса - омикрон, експертът заяви следното:

"Мутациите в омикрон варианта са много. Логично е да предположим, че наличието им ще намали ефективността на ваксините, въпроса е с колко. Може да сме сравнително спокойни. Данните до момента показват, че омикрон е от няколко седмици и повече дори, но засега не забелязваме някакъв много драстичен пробив в страните, където са регистрирани случаи на заразяване. Трябва да се знае, че естественият имунитет също е застрашен.

Това е един нов вариант, за който до момента няма данни да протича по-тежко. Но нека да изчакаме седмица до 10 дни, всичко друго са луди спекулации.

На въпрос очаква ли ни нов локдаун, д-р Илиев отвърна така: "Засега вълната върви надолу, но все още е много висока. Със застудяването на времето и събирането на повече хора на едно място, може да има нов проблем. Моето предположение е, че евентуално ще има нова гърбица на вълната. И да, ако имахме кризисен щаб, мненията щяха да са повече и обсъжданията, а иначе рискуваме един човек да определя всичко, над който може да се упражнява и политическия натиск".