Гласуваш за Борисов, но получаваш Костов. Такъв клип пуснаха пишман пиарите на Станишев в опит да спасят разгромната изборна загуба през 2009. Не успяха, защото просто излъгаха. Борисов и Костов винаги са били непримирими политически противници. Създателят на ДСБ в онзи период беше по-солиден опонент на ГЕРБ дори от традиционния им враг социалистите. Помним и как Костов хулеше Борисов в двете му кампании за кмет на София (2005 и 2007), обясняваше, че лидерът на ГЕРБ бил комунист, мачкал ушите на Живков и така нататък.

Или с две думи – нямаше как ако гласуваш за Борисов да получиш Костов.

Но днес тези които гласуват за „Да, България“ ще получат шефа им Иво Прокопиев. Най-голямото доказателство за това е, че те нито веднъж не се разграничиха от него, нито веднъж не отказаха помощта на медиите му, на фейсбук обществениците на заплата при добрия олигарх. Борисов и Костов бяха видими опоненти, Прокопиев и Христо Иванов са съдружници в политическото ГМО „Да, България“. Нещо повече – Иванов в прав текст заяви при Сашо Диков(по БиТ), че Прокопиев е човек от когото много може да се научи. Напълно е прав, че има какво да се научи. Научаваш как можеш да спечелиш 300 милиона лева срещу само 300 хиляди долара инвестиция. Звучи като онези мейли от шарлатани, които получаваме ежедневно в пощите – дай тази сума и печалбата ти ще се удвои. Звучи и като част от репертоара на телефонните измамници.

За добро или за лошо Иво Прокопиев не е телефонен измамник. Но той напълно реално прилага тяхната схема с помощта на политическите си покровители от кръга „Агнешките главички“. Разликата е, че ако в даден случай е излъгана конкретна старица, в казуса „Каолин“ Прокопиев мами цялата държава. Оттам всички ние сме ощетени. Всички ние като данъкоплатци вадим от джоба си едни стотачки и ги хвърляме през прозореца.  А отдолу чакат Иво Прокопиев, Никола Николов и „Агнешките главички“.

Ето защо:

Това е договорът за приватизация на „Каолин“ ЕАД. Той е сключен между Агенцията по приватизация и РМД-то, което приватизира златната кокошка „Каолин“. Нормативният акт е подписан на 10.01.2000г. Време, в което на власт е кабинетът на ОДС, а председател на икономическата комисия в 38-то Народно събрание е Никола Николов – лидер на кръга „Агнешки главички“ и бизнес покровител на Иво Прокопиев.

Консултант по сделката е „Булброкърс“ на Прокопиев. Те дават оценката, по която държавата определя цената и начина(много важно) на заплащане от купувача. Парите по сделката се плащат от „Алфа финанс“ на Прокопиев. А в РМД-то купувач влизат братът на Прокопиев – Александър (бивш служител на МВР Разград) и жената на Петко Шишков (шеф на „Булброкърс“).

По просто казано – човек на Прокопиев казва колко струва заводът, Прокопиев вади пари и ги дава на брат си, за да го купи. Семейна идилия!

Идилия, която без малко да нарушат белгийците от „Сибелко“ – лидер в бранша , номер 1 в света производител на кварцов пясък. Още преди започване на официалната процедура те предлагат 20 милиона долара начална цена в наддаването за „Каолин“. Но изведнъж този гигант на пазара се отказва и бяга с 300 отвъд Калотина. Причината – капиталци(посредством политическите си покровители) гонят чуждите конкуренти, за да направят удара на живота си. Нищо, че в медиите си пишат, че са борци и радетели за чист бизнес, пазарни правила и защита на чуждите инвестиции.

Да – защитават чуждите инвестиции до момента, в който инвеститорите не пресекат интересите си с Прокопиев. Или както гласи един столичен афоризъм, разпространяван като градска легенда из София – далавера и мафия е всичко, в което Иво Прокопиев не участва.

И все пак – на каква цена Иво Прокопиев купува „Каолин“? И как го плаща?

Отговор – 300 хиляди долара. Цената и начинът на плащане се определя от консултанта – Прокопиевият „Булброкърс“.

Останалите до 3 милиона долара са разсрочени с една година гратисен период(и в крайна сметка неплатени), друга част са покрити (уж) с компенсаторки. Или с други думи – държавата вместо да вземе 20 милиона долара (минимум) от белгийците подарява на Прокопиев златна кокошка за 300 хиляди долара.

Срещу тези 300 хиляди долара той сам признава, че е получил...300 милиона лева. Ще кажете, че си измислям. Не – цитирам библията на интелигентните хора у нас – вестник „Капитал“.

Тази публикация е от 13-и април 2007г. Самият Прокопиев се хвали, че за 300 хиляди долара е прибрал 300 милиона. Класика в жанра, която дори фантазията на телефонните измамници не може да измисли.

Но тези 300 милиона са стойността при продажба. Нека видим какви са приходите на „златната кокошка“. Отново ще цитираме „Капитал“

Видно е, че само за 3 години (2004-2006) приходите на „Каолин“ надхвърлят 220 милиона. Срещу това Прокопиев (в-к „Дневник“, 11.05.2005г.) инвестира 15 милиона евро или малко над 10 процента. Скъперник го раздава, но все пак е трябвало да спести за бъдещи политически проекти, нали е визионер човекът. Видял е, че ще си прави партия „Да, България“ десетина години по-късно.

Не, че преди партията не се занимаваше с политическо инженерство. Нали помним признанието на Борисов, че Прокопиев е назначил лично четирима министри в първия му кабинет. Това са Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Нона Караджова и Росен Плевнелиев. От това излиза, че Прокопиев е десен. Десен, но само на думи. По делата ще ги познаете, колко обичаме тази поговорка.

Нека припомним, че Прокопиев сключи най-дебелите си договори за гарантирано изкупуване на произведената от него „зелена енергия“ през мандата на кабинета „Станишев“. И все пак – да видим документите. Реших да отворя (може да го намерите на този линк) отчета на „Алфа финанс“ (основната фирма на Прокопиев) за 2007г. Там пише, че за година печалбата му се увеличава близо два пъти и половина. Там на девета страница пише и колко данъци е платил честният и морален бизнесмен. Прочетете и сами си направете изводите колко е честен и колко е морален.

Е, как борецът с лошите комунисти, върлият противник на БСП, десният Прокопиев трупа богатствата си през управлението на червения лидер Станишев? Излиза, че Прокопиев е с десните когато трябва да назначава министри, а с левите когато трябва да трупа богатства.

А с всички за защита на бизнес интересите си. Затова направи партия(„Да, България“) и иска да вкара лични свои депутати в парламента. Просто тръгва по утъпканата от Ковачки и Цветан Василев пътека – нищо необичайно.

Но той е добрият олигарх, целият в бяло.

А всъщност целият бизнес на Прокопиев е свързан с държавата. Той е забогатял заради отношенията си с държавата през близки политици и структури. Примерите са „Каолин“, „Дамяница“, „Булброкърс“, пенсионните фондове, зелената енергия.

Прокопиев обича монопола. „Каолин“ е монополист, „Дамяница“ е един от най-големите винпроми на Балканите, токът е с гарантирано изкупуване, пенсионните фондове също. Задължен си по закон да слагаш парите във втория стълб. Дори и медиите му са непазарни. Цялото им финансиране се извършва посредством външни фондации и грантове.

Това, обаче, са теми, по които тепърва започваме специална поредица.

А преди това ще попитаме новите политици (и те като Бареков едно време) от „Да, България“ няколко въпроса:

1.     Свързани ли сте с бизнесмена Иво Прокопиев?

2.     Ако не сте – смятате ли, че той е олигарх? Дайте му оценка?

3.     Справедливо и честно ли е забогатял Иво Прокопиев?

4.     Законни и морални ли са сделките за приватизация на „Каолин“ и „Дамяница“?

5.     Какъв е бизнесът на Иво Прокопиев? В коя сфера той е успял в условията на свободен пазар и конкурентна среда?


Източник: hipotezi.com