За великденската кампания македонските агнета се оказаха нож в гърба. Това казва Симеон Караколев - председателят на Националната овцевъдна асоциация в интервю за в. Монитор.

Кой е той?
Председател е на Националната овцевъдна асоциация вече четвърти мандат. Бил е собственик на ферма за овцевъдство. В момента учи „ Аграрна икономика“.

- Г-н Караколев, наближава Великден и вече има информация за вносно агнешко месо, което е с неясно печати. Имате ли притеснения, това ще подбие ли пазара на родното производство?


- Сигналът, който беше подаден към агенцията по храните, е наш. Ние сигнализирахме на контролните органи, че има такова месо. По информация на етикета то е вносно. Но според нормативната ни база има подобие на печат и не сме съгласни то да бъде пуснато за продажба в търговската мрежа. На първо място месото не отговаря на приетите условия в страната що се отнася до информацията на самия печат.

- В същото време е с по-ниска цена, което подбива пазара, така ли е?
- Точно така. Интересното в случая е, че месото е внесено у нас през Гърция. Тоест, за да бъде транспортирано от Македония, то минава първо през Гърция, за да е на пазара у нас. Проверява се от гръцки ветеринари и след това у нас не подлежи на проверка на границата. За нас това е притеснително и искаме Агенцията по храните да не прилага двоен аршин. Нека ви припомня, че само преди няколко години БАБХ евтаназира няколко кончета, защото собственикът им нямаше разрешително. Той обясни на контролните органи откъде ги е закупил, но все пак не бяха транспортирани по правилата. В случая имаме няколко тона месо - бе заявено, че първият камион е 15 тона, тепърва ще влизат още камиони у нас. А сега ни заявяват, че тепърва ще се правят проверки. Нужен е строг контрол, за да може хората да знаят, че за да се продава нещо на територията на нашата страна, трябва да отговаря на правилата. В един момент ситуацията ще стане като с Румъния - цената на месото се изравни с нашето и затова на търговците не им е изгодно да го внасят у нас.

Внимание, цакат ни по долен начин с агнешкото по магазините! 

- По какво да се ориентират потребителите, какво да имат предвид? Достатъчно ли е да се ориентират по печата?
- Търсете синия печат, това е гаранция, че животното е с български произход и е заклано у нас. Всичко останало крие измама. И тъй като сега става дума за тонове месо, то трябва да се продаде и затова се пуска на пазара на ниска цена.

- Очаквате ли спекула, ще се вдигнат ли цените за Великден?
- Не би трябвало. Специално от фермите цените са едни и същи вече дълги години.

- Каква е цената за килограм живо тегло в момента?
- В момента цените вървят около 6 лева за килограм живо тегло. Няма нужда от увеличение. Цените не се вдигат от фермерите, а от посредниците и то е чисто спекулативно. Дори обратното - в последните дни преди празниците фермерите дори намаляват цената, ако имат непродадени животни.

- Кога говорим за спекула?
- В търговската мрежа всеки обект си определя политиката, но според мен агнешко над 15 лева за килограм не трябва да има.

- Кои са най-големите проблеми пред отрасъла?
- Основният ни проблем като естество на работа е че става дума за отрасъл, при който трудът се полага ежедневно. Тук няма значение какъв сезон е, дали е празник или делник. Тежко е като заетост. Другият проблем е, че няма механизация, говорим за това от дълги години. Затова за новия програмен период ще искаме преразпределение на средствата и не всичко да отива в зърнопроизводството, защото на този етап е така. Това прави отрасъла непривлекателен. Още по-малко пък за млади хора. Ниската изкупна цена също е фактор, който удря много върху нас като цяло. Не може сиренето в магазина да е по 18 лева за килограм, а във фермите изкупната цена на млякото да е 1,10-1,15 лв. Това е против всякаква логика. Фермерите се съгласяват да намаляват цените на млякото, а за потребителите цената продължава да се увеличава в магазина. Това прави стоката непродаваема и в един момент фермерите са обречени на фалит.

- С колко е намалял броят на животните през последните няколко години?
- Все още не е излязъл годишният доклад за състоянието на селското стопанство, в който са изброени животните по видове, по отрасли. Там има всички данни и тогава мога да коментирам. Това, което сега мога да кажа, е млеконадоят от овцете в страната се увеличава, а в същото време цените на суровините падат.

- Преди време стана ясно, че животните са намалели с 10 пъти за 30 години.
- Така е, има аграрни доклади, може да ги проверите.

- Какво трябва да има предвид един млад човек, за да се занимава с овцевъдство?
- На първо място трябва да е наясно какво очаква от този бизнес - дали просто иска да изкарва прехраната си, или да печели. Това са различни неща и трябва да се знаят. Общо взето у нас е прието мнението, че с овцевъдство можеш да изхранваш семейството си. Нне говорим за печалба. Но ако става дума за развиване на бизнес, това е нещо съвсем различно. Другото, което ни смущава, е, че българинът не консумира овче месо. Това ме изненадва, защото то е в пъти по-чисто от свинското и от пилешкото. Традиционно овче месо у нас се купува само по Великден и Гергьовден. Това също е проблем. Във всички държави покрай България се консумира целогодишно, а у нас не е така. Това важи само за един-два региона, където това е по религиозни причини. За да се промени това, е нужна информационна кампания. Неколкократно сме го обсъждали с министерството. Искаме да осведомим младите хора в качеството на това месо. Парадоксално е, че ядем вносно свинско месо, но не и агнешко. Проблемът е, че от година на година се превръщаме в консуматорска нация. Не търсим родните плодове и зеленчуци, месо или яйца, а искаме само да внасяме.

- Само македонските агнета ли ще са проблем сега, очаквате ли внос и от други страни?
- На този етап, специално за великденската кампания, македонските агнета се оказаха нож в гърба. Убеден съм, че ако контролните органи прилагаха същите крайни мерки както и към други, хората щяха да проверяват печатите и да направят разлика с нашето месо. А и всички видяхме, че всъщност не ставаше дума за истински печати, а за червени белези.

- Нормализира ли се обстановката с чумата по дребните преживни животни?
- У нас нямаме усложнена ситуация. Няма и в Европа, надявам се, че това ще продължи. Спокойна е обстановката.