Екип от Института по електроника на БАН с участието на доц. Красимир Коев, проф. Лъчезар Аврамов, доц. Николай Донков и други, съвместно с екип от Института по микробиология на БАН, начело с акад. Ангел Гълъбов, ще участват с проект към Фонда за научни изследвания: “Експериментално изследване на антивирусното действие на сребърни наночастици в различни концентрации, както и нанопокрития със сребърно съдържимо на контактни лещи и очни протези към коронавирус”. 

За това ново неспецифично лечение на коронавируса в интервю за в. “Доктор” разказва офталмологът д-р Красимир Коев - доцент в Института по електроника на БАН. По негова идея във връзка с тази тема учените са регистрирали 4 полезни модела в Патентното ведомство и 5 заявки за патенти.

- Доц. Коев, учени от цял свят полагат огромни усилия, за да открият ефикасно лекарство за лечение на COVID-19. Но сякаш до този момент не успяват. Как ще коментирате?  

- Досега няма открито ефикасно лекарство за специфично лечение на коронавируса. В момента в света се работи усилено за създаване на ваксина срещу COVID-19, но за разработването на ефикасна ваксина и прилагането й е необходимо много време.


Цялото интервю с доц. Коев, четете в zdrave.to