От години всички НПО-та и медии, узурпирали темата „корупция“ се контролират от разградския олигарх Иво Прокопиев. И всички те трескаво „работят“ по отстрела на неудобните на Прокопиев и кръга „Капитал“ лица, като с пионерски ентусиазъм им пришиват етикета „корумпиран“.

Следват статии след статии, даже и любителски филмчета, за по-голяма сериозност на положения от прокопиевите журналисти труд. То не беше грантовия „Антикорупционен фонд“ на Николай Стайков - бивш служител, пардон главен редактор на „Капитал“, то не бяха вече позабравените „Протестна мрежа“, „Правосъдие за всеки“ и още куп подобни пърформънси, то не бяха и всякакви интернет сайтове, като последният нашумял такъв „Бърд.бг“ – на „разследващия“ манипулатор Атанас Чобанов.    

Всички уж независимо разследват, ровят и пишат, но накрая все едни и същи лица стават герои на съчиненията им за корупция. Все Пеевски и „неговите“ хора, все около прокуратурата въртят, Гешев или Цацаров, или пък около Доган и ДПС. Явно освен да се занимават с тези герои, друга работа за кръга „Капитал“ в държавата няма. Всички други начело с Иво Прокопиев и неговите протежета във власта са света вода ненапита. Те са честни или както е модерно днес – те са почтени. И защо това е така. Защото явно Прокопиев е патентовал бранда „корупция“ и никой друг не може да го ползва.

Само Прокопиев може да посочва корумпираните в държавата, които и за каквото сам прецени. Никой друг не може. Така е, защото е патентовал бранда. А другите да не са люпили семки през това време. Прокопиев се е сетил и сега бере плодовете на идеята си, а другите страдат. И ще страдат още дълго. Докато десетките самопровъзгласили се за честни и почтени глашатаи на Прокопиев продължават да „разследват“ и да лепят етикети „корумпиран“ чрез измислени твърдения, манипулации и откровени лъжи, които повторени стотици пъти в контролирания от Прокопиев мейнстрийм започват да приличат на истина. Създават и разпространяват компромати с вещината на фокусници, които имат задача всеки ден да вадят от ръкавите по една нова „корупция“. График гонят хората, петилетка за година изпълняват. 

Само за Прокопиев никога нищо не казват. В сайтовете и разследващите материали на самопровъзгласилите се „борци“ с корупцията няма, а и никога не е имало, нито ред за Иво Прокопиев. Защото борците с корупцията са честни и обективни, и подобно на тях Прокопиев също е честен и почтен бизнесмен, чието житие и битие е несъвместимо с каквато и да е корупция. Като например придобиването на „Каолин“ или „Дамяница“, или сделката за ЕВН. Или десетките сложни финансови операции с участието на офшорни компании или пенсионни фондове, които за съжаление остават неразбираеми за обикновения човек. При тях няма, ама няма никаква корупция. Няма също никаква корупция и при действията на протежетата на Прокопиев във властта, като новите любимци на кръга „Капитал“ Асен Василев и Кирил Петков. И през ум не може да ви мине, че те може да са замесени в нещо непочтено. 

Защото корумпираните са ясни, тях вече Прокопиев ги е посочил и сега цялата кохорта безстрашни дописници на кръга „Капитал“ ежедневно ги залива с помия, с изфабрикувани компромати, недоказани твърдения, манипулации и лъжи. Така се работи ударно. Вдига се една тема, в сайта „Бърд.бг“ например, и след това лъжата се препечатва в „Капитал“, „Дневник“, „Фрог.нюз“, „Медиапул“ и „Клуб Зет“, и още и още последователи в социалните мрежи я размножават. Докато лъжата се маскира като истина. Не може да не му се признае на Прокопиев, че машината му за манипулации е добре смазана и дава резултати. А след като олигархът от Разград е патентовал и бранда „корупция“, всички потенциално корумпирани вече да му мислят. Че може да ги посочи. Така се работи у нас, „честно“ и по Прокопиевски.