Димитър Желязков – Очите е напуснал страната ни абсолютно законно, тъй като по това време той не е бил нито подсъдим, нито обвиняем. Той не е в страната от понеделник и вече се издирва от Интерпол, съобщава bTV.

Прокуратурата и антимафиотите знаели, че Желязков ще напусне страната, но не отменили спецакцията в Бургас, за да могат да разбият престъпната група на Желязков.

Освен Митьо Очите, сред издирваните е и общинският съветник втори мандат в Несебър Пейо Янков, чиято фамилия е позната отдавна. Баща му – Димитър Янков, който също е бил общински съветник, беше разстрелян в Несебър. За фамилията се знае, че държи в ръцете си бизнеса с хотели и ресторанти в Слънчев бряг и района.

Румяна Черкезова, собственик на погребална агенция, разказа пред камерата на bTV, че допреди няколко години плащала „такса спокойствие” на един от задържаните – Йордан Въчев, по-известен като Данчо Ларша.От прокуратурата заявиха, че Митьо Очите ще бъде върнат в страната ни. Твърдят, че изтичане на информация не е имало.

Според показанията на свидетелите престъпната група е действала в последните осем години.

Част от арестуваните се оказаха познати имена от погребалния бизнес по Южното Черноморие – служители на траурни агенции ги обвиняват в рекет и палежи.

Черкезова разказва, че когато отказала да работят заедно, започнали заплахите. По думите ѝ няколко пъти е нападана, бизнесът ѝ – опожаряван, дъщеря ѝ – малтретирана от Иван и Владислав Пишиеви, други двама от задържаните.

 


Снимка: btvnovinite.bg

Каква е версията на Въчев и братята – не знаем, защото все още са в ареста. Черкезова твърди, че не познава Митьо Очите, който също е свързван с погребалния бизнес.

Кафе машината до агенцията ѝ е облепена със стикер на охранителна фирма „Аркус”, в която Митьо Очите твърди, че е консултант. Същите стикери са и върху близкия каменоделен цех, който управлява друг от задържаните – Радослав Николов – Рачо. Служителите му казват, че не вярват да се занимава с престъпна дейност.

Стикери на охранителната фирма ни посрещат дори и на входната врата на дома му. Други погребални агенти, за които се твърди, че са свързани с част от арестуваните, се скриха от екипа ни.