Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов  се скри от въпросите на медиите за освобождаването на бившия кмет на Галиче Ценко Чоков. Панов не дойде на пленума на Висшия съдебен съвет и така се спаси както от въпросите на своите колеги, така и от тези на журналистите, съобщава Канал 3.
Вчера Главният прокурор Сотир Цацаров  изпрати писмо до Панов, в което му предлага сам да прецени дали е необходимо да се извърши проверка на случайното разпределение на делата в Апелативния специализиран съд.

Писмото на главния прокурор е във връзка със скандала с пускането на кмета на Галиче Ценко Чоков срещу 10 000 лв. гаранция. Още преди два дни стана ясно, че делото е разпределено на съдия Даниела Росенова, която е временен председател на Апелативния специализиран съд, докато е била в отпуск. Задължително е обаче при случайното разпределение на делата, съдиите, които са в отпуск, да се изключват.

Другите двама членове на съдебния състав са Димчо Георгиев, който бе против освобождаването на Чоков и сина му Мартин, и съдия Даниела Врачева, за която се твърди, че е приятелка на Росенова. Въпросът как така Росенова е попаднала сред съдиите, които решават за свободата на скандалния кмет,  бе поставен във вторник, когато съдийската колегия на ВСС я изслушваше като претендент за титуляр на поста Председател на Апелативния специализиран съд. Тя обаче не успя да даде приемливо обяснение. Росенова бе лаконична и пред журналистите – не можела да коментира висящи дела.

Очакваше се казусът с пускането на Ценко Чоков да се коментира днес на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет. Лозан Панов обаче удобно не се появи. Отсъствията на председателя на ВКС от заседания, на които за него ще има и неудобни въпроси, се превърна в практика.