Вероятно още дълго време премиерът Бойко Борисов няма да може да използва правителствения "Фалкон". Както по-рано днес БЛИЦ съобщи, самолетът се е оказал повреден.

По нелепо стечение на обстоятелствата малкият правителствен самолет е излязъл извън строя отново преди полет на Бойко Борисов. 
Той трябваше да пътува с него в четвъртък за Брюксел, където да участва в Европейския съвет.

"Да, действително имаме информация за подобна ситуация. Няма как да лети с правителствения "Фалкон", докато не се установи какъв е проблемът с него.

Дотогава ще се наложи да използва по-големия "Еърбъс"", разкриха пред БЛИЦ от Министерство на транспорта. 

Самата повреда е била установена преди предварителното облитане на самолета. То се прави според предварително установени протоколи и е задължително преди всеки полет на премиера или друг представител на властта. Установена е повреда в системата за автопилот.

Това е поредният инцидент с правителствения "Фалкон".

В края на миналата година отново отказа автопилотът на самолета и се наложи Фалконът с Бойко Борисов на борда да кацне аварийно в София. 

Друг инцидент с правителствения "Фалкон" имаше и през април м. г. Тогава при кацане в Брюксел той спука гума. 

През февруари 2015 г. се стигна до инфарктна ситуация и се наложи самолетът да обикаля над София, след което да кацне обратно, защото колесникът му не се прибра при излитането за Брюксел.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ