Лято е, жега е, а горещата вълна, заляла страната ни, очевидно засегна и фантазията на тружениците в машината за манипулации на енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев. Няма друго обяснение за поредния фейк, лансиран от уж независими журналисти, които обаче дават всичко от себе си (защо ли?), за да преповтарят спусканите от олигарха опорки срещу основния му враг Делян Пеевски.

Обявен за мишена №1 на Прокопиев и прокситата му в медиите, политиката и НПО сектора заради упоритите си опити да запуши дупките в законодателството, през които енергийният бос източва държавната хазна и джобовете ни вече десетилетия. И тенденциозно очернян от всички тях в опит да бъде изкаран „световното зло“, едва ли не виновно за всичко – от ланския сняг до летните жеги.

Така в коментар за българската секция на „Дойче веле“ любимият „анализатор“ на Прокопиев Петър Чолаков изтупва от праха старата опорка на кръга „Капитал“ за някакви имагинерни и нямащи каквато и да било връзка с реалността връзки на Пеевски с военния завод „Дунарит“. Само и само, за да бъде обслужена пропагандираната от над година теза на Прокопиев, пробутана под формата на доноси дори пред презокеанските партньори на държавата ни – САЩ, за също имагинерни връзки на Пеевски с Русия.

И докато връзките на депутата с Русия наистина са имагинерни и зад подобни твърдения няма каквито и да било истински факти (именно затова такива липсват и в самата статия), то напълно реални са обвързаностите на олигарсите у нас с Москва. В това число и на самия Прокопиев, който беше описан от западните издания като „олигарх, създаден по съветски модел“, благодарение на бандитската приватизация при кабинета „Костов“. А също и на другаря му по обслужване на руските интереси у нас – олигарха и беглец от родното правосъдие Цветан Василев.

Като споменахме Василев впрочем е добре да се напомни, че именно той използваше оръжейния завод „Дунарит“ източване на КТБ чрез престъпна схема, при която кредити, отпускани от банката за дружеството са  били прехвърляни веднага като заеми на кухите фирми, свързани с фалиралия трезора банкер. Това лъсна както от поредица медийни разследвания, така и от показанията по делото за източването на КТБ, дадени от  основния свидетел по процеса – Бисер Лазов. А след като избухна аферата „КТБ“ и Цветан Василев си плю на петите в съседна Сърбия, където се крие вече 7 години в лукс, платен от ужилените вложители в трезора, банкерът се опита да си осигури руски протекции.

Пробвайки се да предаде в ръцете на Кремъл „златните кокошки“, кредитирани от банката. В това число и „Дунарит“. Това са все доказани факти, които обаче въпросният „анализатор“ премълчава в статията си, защото не обслужват фейка, сътворен от него в полза на задкулисието у нас.

Фейк, чиято крайна цел е да прикрие истинските лица, обслужващи интересите на Москва у нас като олигарсите Прокопиев и Цветан Василев, лепвайки етикета на „руски хора“ на депутати и партии, доказали проатлантическата си ориентация. Като Пеевски и ДПС например, което от самото си създаване в началото на 90-те, та досега, е единствената партия, доказала се като пазител на евроатлантическата ориентация на България и на законността в страната.

Примерите за това са много, като впрочем можем да ги открием и в самата статия, макар и с обратен знак. Защото в нефелен опит да прикрие истината, авторът е лепнал в „анализа“ си като пример за несъществуващите „руски обвързаности“ на ДПС дори скандалите със „златните паспорти“.

Същите „златни паспорти“, които са били раздавани срещу фиктивни инвестиции на руски и китайски граждани, докато шеф на Българската агенция за инвестиции бе вярното прокси на кръга „Капитал“ Стамен Янев. И същите „златни паспорти“, аферите с които бяха спряни със законодателни промени, внесени именно от ДПС и по-конкретно от Пеевски и няколко негови колеги.

Толкова за истинността на фейка, сътворен от българската секция на „Дойче веле“. Въпросът е защо уважавана иначе медиа като „Дойче веле“ изобщо допуска името й да бъде използвано от олигарси и техни пионки за саморазправа с враговете им, а също и за разпространение на съшити с бели конци манипулации, нямащи нищо общо с реалността.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук