Днес повече от всякога България има нужда от редовно правителство и работещ парламент. Предизвикателствата, които стоят пред нас, са много и са много сериозни. Затова считам, че това, което беше гласувано вчера от наша страна, е единственото правилно. Да, аз гласувах убедено. Това каза пред БНТ Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС по отношение на гласуването в Народното събрание за съставяне на редовен кабинет. 

"Виждате, че в този кабинет има политически лица от "Продължаваме промяната" (ПП), хора, които са експерти в съответните области. Присъствието на ГЕРБ е вицепремиерът към този момент и в следващите 9 месеца ротационен министър-председател Мария Габриел", посочи тя.

"Трябва да си дадем ясна сметка за това, че българските граждани в 5 поредни избора много ясно показаха, че не дават пълната власт на една политическа сила. Българските граждани ни дадоха много мъдър урок - хайде вие политическите партии, научете се да водите диалог помежду си и нито една няма да управлява сама", изтъкна тя. 

"Това, че ние подкрепяме правителството, не означава, че няма да наблюдаваме стриктно какво се случва", заяви Петкова и увери, че при най-малкия индикатор за отиване в грешна посока, ГЕРБ ще реагират веднага.

"Това, което ние сме си казали през последните близо 2 години с ПП, това са нещата, които наистина са се случили. Аз чувам, че колегите от ПП-ДБ не пропускат да отбележат: да, ние очакваме от ГЕРБ и СДС, но в същото време нямаме доверие помежду си. Аз бих казала, че този процес е двустранен, и при нас има подобна липса на доверие", обясни Петкова отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

"Това как са гласували колегите от ДПС е тяхно решение. Що се отнася до конституционното мнозинство, това е една много важна стъпка към това да решим сериозните проблеми в страната, свързани с правосъдната система. Решението на тези проблеми минава през промяна в Конституцията", изтъкна тя.

"Няма нищо нелогично в това да се търси подкрепата и от ДПС", допълни Петкова. По думите ѝ, проектът на ДПС за конституция е една добра основа за дебати.

По отношение на това каква ще бъде опозицията на новото правителство тя коментира: "Аз смятам, че колегите от БСП , "Има такъв народ", "Възраждане" се заявиха като очевидна позиция на това правителство. Що се отнася до президента, съгласно Конституцията неговата функция е да бъде обединител на нацията и аз се надявам той да преосмисли някои свои позиции и действия". 

"Аз бях много изненадана от напускането на президента на НС в момента, в който предстоеше новото правителство на България да положи клетва. Смятам, че това не беше добър знак на един обединител на нацията и президент", изтъкна депутатът от ГЕРБ-СДС. 

"Ние ще следим много изкъсо съставянето на бюджета за 2023. Наша основна цел е членството на България в еврозоната", каза тя и увери, че стриктно ще се следи как се изпълват критериите. 

"Ще видим как г-н Асен Василев ще подходи към този процес. Много е важно г-н Василев да се довери на експертите в Министерство на финансите. Това са хора, с които съм работила десетки години, смея да твърдя, че това са едни изключителни експерти и ще са в полза на всеки министър. Това са хората, които правят реалните действия и политики", изтъкна Петкова, която е бивш министър на енергетиката.

Тя посочи, че ГЕРБ ще държи да има свои представители в регулаторните органи.