Бях поканен от ВМРО да участвам в гражданската им квота на предстоящите избори за състав на законодателния орган в родината ни. В качеството ми на гражданин и експерт. И приех. Това съобщи във фейсбук бившият телевизионен водещ Кузман Илиев. 


"Правенето на политика има различни измерения - дали с личен пример, статии, НПО-та, партийни формации - няма значение. Целта на всички би следвало да е една: добруването на отчеството ни. България да става все по-хубаво и сигурно място за живот. За всички българи", пише той.

"Поканата идва, въз основа на моите обществени възгледи и експертиза. Оценявам и благодаря на ръководството на ВМРО за отвореността към граждани и експерти", добавя бившият водещ.

"Лично аз съм с дясно-консервативни възгледи. И силно патриотични такива. Патриотизмът е спойката, която ни държи свързани. Нация, традиции, език и история - без тях сме нищо. Всички партии трябва да са патриотични. Някои обаче дори ги е срам от тази дума. ВМРО от 130 години има мисия и тя e българщината. И защитата на националната ни идентичност. С грешки или не - курсът винаги е бил ясен.

Ангажирам се, защото очертавам три групи сериозни рискове за родината и обществото ни, които чукат на врата.

1) Най-важният. Културно-цивилизационният. Засилката от Запада на ляво-либералната идеология, на политическата коректност и атаката срещу семейство, общностите, историята и нацията е голяма. ВМРО бяха адекватни на залога с битката срещу Истанбулска конвенция, “стратегията за детето” и куп други вредни и опасни документи.

2) Второ, геполитическият риск. Светът е тежко полязиран, а Изтокът и Западът са в остро противоборство. България е на кръстопът и трябва да е гъвкава и решителна. В този смисъл да се дефинира националният ни интерес е ключово. Отпадането на “македонско малцинство” от Резолюцията на ЕП, безкомпромисните действия към враждебната спрямо историята ни и българите в пределите й Северна Македония - също са адекватни позиции, които подкрепям.

3) Икономическата криза и последствията от КОВИД-19. Най-опасен е зеленизмът и т. нар. Зелена сделка на ЕС, които ще имат тежка цена. Социална и икономическа. Тук също има сходство в дефиниране на опасността. Частично се препокриваме и в икономическите решения.

А в икономическата криза те са “ляво” и “дясно” - или държавата ще изземе ролята и ще харчи, трупайки дългове и смазвайки частната инициатива. Или ще създадем добри условия и прогнозируемост на предприемачите, на малкия и среден бизнес. А икономическата свобода и импулса на предприемачите ще ни извадят от кризата.

Аз съм за втория вариант и като експерт и гражданин ще давам предложения, аргументи и решения в тази посока. Времето ще покаже с какъв успех и в каква степен те ще станат политики.

Дори само досегът до трибуната за изговарянето на добри идеи... или париране на опасни и вредни от икономическа и цивилизационна гледна точка тенденции - пак е много.

Благодаря за възможността и късмет на всички в надпреварата за по-качествени аргументи и практики! Не за безплодно хулене и деструктивни емоции, на които вече сме се нагледали", обяснява още той. 

 

Бях поканен от ВМРО да участвам в гражданската им квота на предстоящите избори за състав на законодателния орган в...

Публикувахте от Kuzman Iliev в Четвъртък, 25 февруари 2021 г.