Икономическият ръст на България е впечатляващ. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното представяне на Икономическия преглед на България, изготвен от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), съобщават от Пресслужбата на Министерския съвет.  

„Първо да благодаря за хубавите думи за България, за отличното ни сътрудничество и за знанията ви относно обстановката в страната ни. Икономическият ни ръст е впечатляващ.

Преди пандемията направихме доста в областта на информационните технологии, в земеделието, хранително-вкусовата промишленост. Това ни позволи за първи път да изнасяме повече.

Преориентирахме пазара до различни европейски държави. Това ни позволи да постигнем тези резултати. Благодарение на фискалната ни политика, България има най-ниския външен дълг в Европа. Имаме 3-процентен дефицит. Това се дължи на огромната битка, която водим с корупцията и контрабандата. Контрабандата беше понижена от 34% само до 2%“, заяви Борисов, цитиран от Фокус.

По думите му това се отнася и за алкохола, захарните изделия, месото. „Милиони левове дойдоха в бюджета. Разположени сме между страни, които не са в ЕС. Това е голямо предизвикателство. Във всяка една сфера правим реформи.

Много ни се иска да ги правим по-бързо, но по време на пандемията е добре да помислим за резултатите, които имаме. Дори днес, що се отнася до броя на заразените, ние сме последни в ЕС по отношение на загиналите. Справихме се с това с най-либералните мерки. Единствено в момента ограниченията са за заведенията и ресторантите“, добави Борисов.

Той обърна внимание, че в момента зимните ни курорти като Банско, Боровец и Пампорово са пълни с туристи и страната ни има много добри резултати.

„Това също донася приходи на бюджета и имаме най-ниския дефицит в ЕС. Благодаря за добрата оценка на България. Ще се съсредоточим върху препоръките. Финансовият ни министър е с COVID и е под карантина. За съжаление, той не може да се присъедини към срещата ни днес“, добави Борисов и обърна внимание на това, че миналата година страната ни е влязла в чакалнята на еврозоната.

„Надявам се, че след парламентарните избори ще бъдем по-силни, за да изпълним критериите и вашите препоръки в кратки срокове. Голяма чест за нас е да работим с вас“, каза още Бойко Борисов.

„Минималната пенсия в България е 300 лв. и всеки месец даваме допълнително по 50 лв. по време на пандемията на всеки пенсионер, защото тези хора не излизат много, нуждаят се от лекарства и храна. Затова всеки месец по време на пандемията им даваме по 50 лв. Това са инвестиции за бъдещето и са важни пари.

Влагаме средства в Северозападна България, за да привлечем повече инвеститори. За новия програмен период на ЕС имаме 200 млн. евро за Северозападния регион на България, който е най-бедният ни регион. Строим железопътен път там и съм сигурен, че когато имаме построен железопътен път, ще има и инвеститори“, заяви Борисов.

„Така че ние инвестираме в този район. Искам да изясня защо покачваме разходите в този регион. Заради пандемията искаме да инвестираме в образованието“, добави той.