Обществената реакция е в основата на промените в Изборния кодекс. Затова на заседание на изпълнителната комисия на ГЕРБ са анализирали аргументите за ремонт на изборните правила. Това заяви пред БНТ председателят на Правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

Преференцията трябва да покрие мандата за съответната позиция, но спорът според него вече не е актуален. Законодателното предложение на ГЕРБ е да се върне действащия ред, който да остане и за в бъдеще. Според Кирилов не се отнемат изборните права на гражданите.

"Ние защитаваме абсолютния мажоритарен вот", категоричен беше той.

ГЕРБ не преследват политически цели, а яснота, защото по думите на Кирилов политическата ситуация е наситена с манипулации.

Промените целят стабилност и отговор и на най-крайното обединение, което се противопоставя на интегритета на Избирателната комисия. Кирилов посочи, че възможностите на БСП за оправдания на загубите в бъдеще включват твърдения, че изборният процес е опорочен. Според Кирилов ако социалистите са искали промяна, са можели да я изискат още през декември 2018 година.

"Очевидно е,че сегашното ръководство на БСП няма доверие в част от състава на ЦИК, това са вътрешнопартийни проблеми", допълни той.