ДСБ предлага Министерският съвет да внесе в Народното събрание в едномесечен срок програма с конкретни мерки за противодействие на скока на цените и компенсиране на доходите на социално слабите.
Лидерът на партията Иван Костов заяви от парламентарната трибуна, че тази програма е необходима, тъй като инфлацията в България през последната година е 15,3 %, а доходите на социално слабите са се обезценили с над 20%. Костов посочи, че антиинфлационните мерки са необходими, след като Европейската централна банка е призовала всички европейски правителства да ги предприемат. За България тези мерки са още по-нужни, тъй като Валутният борд не позволява маневри, посочи Костов. По думите му тези мерки трябва да бъдат обединени в програма, тъй като проблемът е комплексен и отделните действия трябва да са взаимосвързани. Костов определи като спорна идеята да се компенсира инфлацията чрез растеж на доходите. По думите му, навсякъде, където е приложена тази мярка е последвало разтваряне на ножица на доходите.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов представи проекторешение на мнозинството, което одобрява политиката на правителството за поддържането на фискална стабилност и препоръчва на правителството до 1 октомври да внесе в Народното събрание анализ за причините, предизвикващи нарастването на цените у нас. Адемов посочи, че правителството осигурява различни социални помощи, увеличили са се бюджетните заплати и пенсии от 1 юли и са направени промени в данъчното законодателство, които са увеличили разполагаемия доход.

Премиерът Сергей Станишев посочи от парламентарната трибуна, че скокът на цените у нас се дължи и на външните фактори с драстичен скок на цените на горивата и храните. За България обаче в момента нивата на инфлацията са по-ниски от Европа. “Въпреки тенденцията за повишаване на цените в световен мащаб, инфлацията в България през последните месеци определено има ясна тенденция за забавяне темпа на растеж, като юни беше отчетена и дефлация”, посочи Станишев и допълни, че месечната инфлация в България е по-ниска от тази в Естония, Латвия и Литва. /БЛИЦ