Идната седмица България ще загуби пари от пред-присъединителните фондове, заради опасенията на ЕС за вероятни случаи на злоупотреба, съобщи електронното издание ИЮОбзървър, позовавайки се на Ройтерс.
Идната сряда /23 юли/ ЕК ще публикува годишните си доклади за проблемите на правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния, като част от текущия мониторинг на двете нови държави-членки. Допълнително, Брюксел ще публикува трети документ относно управлението на европейските фондове в двете страни.
Очаква се документът да съдържа критики както към София, така и към Букурещ, заради високото им ниво на корупция, но само България ще бъде санкционирана заради загубването на фондове, съобщава ИЮОбзървър, позовавайки се на Ройтерс.
Фондовете са на стойност около 500 милиона евро и вече са замразени заради разследване, провеждано от Европейската служба за борба с корупцията / OLAF /, пише ИЮОбзървър. Потърсен за коментар от ИЮОбзървър говорителят на ЕК Марк Грей, казва че последните медийни съобщения са “част от много дълга поредица от спекулации. Ройтерс не разполага с докладите /за Румъния и България/”, твърди говорителят. “Няма да потвърдя, нито да ги отрека”, допълва Марк Грей. “За нас все пак това е още една медийна публикация относно докладите. Ние не разполагаме с тях, така че не мога да потвърдя или отрека тези твърдения”, каза пред ИЮОбзървър Бетина Жотева, говорителка на постоянното представителство на България в ЕС.
Електронното издание припомня, че днес в българските медии изтече информация от доклада на OLAF, в която се говори за съществуването на висока политическа протекция върху замесените в злоупотребите с фондовете в страната, обръщайки внимание на фондовете по САПАРД. “В България има сериозни проблеми със системата. Ще потвърдим, че има злоупотреба с определени суми”, цитират Ройтерс и ИЮОбзървър казаното от източник в ЕС./БЛИЦ