Над 100 експерти и ценни партийни кадри получават заплати от парламента дори и той да не работи. Става въпрос за назначенията в постоянните комисии на НС. Възнагражденията на тези хора са между 1500 лв. и 2000 лв., пише "Труд". 

По данни на изданието, малко преди разпускането на 46-ото НС експерти от постоянните комисии са поставили въпроса да им бъдат раздадени и ДМС-та (допълнително материално стимулиране). Мотивът им бил, че има натрупани икономии, които можели да се разпределят и раздадат на хората.

Практика е експертите да се предлагат от всеки шеф на комисия. Обичайно е на тези позиции да се устройват верни партийци. Така например в последния парламент усилено се коментираше, че Иван Ченчев, който оглави комисията за младежта и спорта е назначил кадри от “Позитано” 20. Той дори поставил въпроса дали не може един щат да бъде разделен на две, за да устрои повече съпартийци.

Ива Митева, която бе председател на 45-ото и на 46-ото НС, коментира, че отдавна има идея да се създаде една дирекция с трийсетина експерти на постоянни трудови договори, които да бъдат разпределени по един към всяка постоянна комисия. Останалите - по двама или трима за комисия да се назначават за времето на съществуване на всеки парламент.