Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов заяви преди днешното заседание на МС, че сега той ще се заеме пряко с дейността на изпълнителната агенция ФАР към неговото ведомство и нещата ще бъдат коригирани много бързо.
Гагаузов смята, че към края на август ведомството му ще е напълно готово за връщане на акредитацията на агенцията, като тогава ЕК ще извърши одит за отчитане на корекциите. Министърът подготвя подробна справка за дейността на изпълнителната агенция ФАР в МРРБ от 2004 г. насам, която да покаже, че от 70% през миналата година са договорени 98% от подписания меморандум по ФАР. Гагаузов коментира, че такъв висок процент никой досега не бил договарял. Това, което трябва да бъде направено като изисквания, е да се формулират в най-скоро време всички проблеми и забележки, които има към изпълнителната агенция ФАР към МРРБ, за да бъдат отстранени. Това ще бъде направено заедно с вицепремиера Меглена Плугчиева и нейния екип. Трябва ясно да се формулират изискванията към дирекцията ФАР в регионалното ведомството и ще се работи за отстраняването на проблемите. Някои от основните стъпки за ефективната работа на агенцията вече са направени, каза Гагаузов като посочи сменения преди месеци ръководител. Друго, което ще бъде направено, е да се преведат на български език точно какви са изискванията към агенцията с отнета акредитация.

Финансовият министър Пламен Орешарски от своя страна коментира, че най-големите слабости на агенцията по ФАР към МФ, която от вчера също е с отнета акредитация, са свързани с контрола - превантивен, текущ и последващ. Ще се направят всички усилия да се върне акредитацията на агенцията, въпреки че слабостите, посочени от Европейската комисия, се знаят от 6 месеца, каза Орешарски. Според него прехвърлянето на проекти към другите две агенции по ФАР на този етап не е уместно. Той определи предложението, направено вчера от вицепремиера Меглена Плугчиева, като "теоретичен вариант, който на този етап много трудно би могъл да се приложи". Министърът заяви, че това, което трябва да се направи е да се идентифицират всички слабости до този момент, да се набележат мерки за контрол на предварителен и на текущ етап при процедурите. /БЛИЦ