Популизъм е цяла година да говориш как ще сменят системата, а 3-4 месеца бягаш от парламента. Това заяви в студиото на bTV депутатът от ГЕРБ Маноил Манев по темата за намаляването на партийната субсидия.
 
„Не говорим за разговори, за дебати. В момента има внесено решение на Министерски съвет в Народното събрание като предложение за законопроект. Тук не става въпрос само за това да изказваш мнение, а да застанеш като политическа партия и да гласуваш“, нападна той представителя на БСП Александър Симов, който също беше в студиото.
 
По думите на Симов, обаче, „нищо нормално, нищо системно няма в спирането на субсидиите“.
 
Двамата стигнаха до остър спор, в който се прекъсваха и повишаваха тон.
 
„Г-н Симов е най-неподходящият човек, който трябва да защитава тази теза. Получава заплата от субсидията на партията като журналист в нейната телевизия“, заяви Манев.
 
„Вижте как са заредени с опорни точки“, отвърна Симов. Двамата продължиха да се прекъсват и принудиха водещия Антон Хекимян да се намеси и да разпредели справедливо времето между двамата политици.
 
„Ние днес като политическа пиратка трябва да се занимаваме с темата за субсидиите, защото Бойко Борисов и ГЕРБ видиш ли иска да сменя системата“, продължи остро Симов. Според него, предложението за намаляването на субсидията е внесено „напук“ от ГЕРБ.
 
„Не става въпрос за напук. Ние предлагаме това, което предлагахме и след референдума“, възрази Манев. „Вижте кой защитава системата в момента. Вижте за каква партийна шизофрения става въпрос“, избухна той.
 
„Никаква система няма да защитавам. Не защитавам нищо, което г-н Манев фантазира“, заяви социалистът.
 
„Пред България има много по-важни теми. Колкото и да пищите в това студио, няма да промените най-важния дебат“, добави Симов. Според него, ГЕРБ била получила от ЕС шамар. Манов контрира: „Европейските избори са факт – ето кой получи шамарите“.
 
В разгорещения спор Пламен Христов от партия „Воля“ едва успя да вземе думата. „Ние нямаме натрупани средства от предишни мандати на управление“, подчерта той.
 
„Аз не смятам, че трябва да се притесняваме, че няма субсидия. Явно е възможно“, коментира Христов.