Освен опитите да бъдат орязани пълномощията на бъдещия президент на Украйна  Владимир Зеленски, обкръжението на Петро Порошенко вече има план как максимално да попречи на инаугурацията на новия държавен глава. Това съобщава УНИАН, като се позовава на Страна.уа

Планът трябва да се задейства още на 25 април, четвъртък с опит да бъде отстранен председателят на Конституционния съд Станислав Шевчук, са съобщили източници от съдебните среди. 
 
Според закона, новоизбраният президент приема пълномощията си от действащия председател на Конституционния съд. Ако такъв няма към момента на провеждането на церемонията, възниква колизия и встъпването в длъжност на новия президент може да бъде провалено на неопределен срок (докато не бъде избран нов шеф на КС).
 

Председателят на Конституционния съд на Украйна Станислав Шевчук

Вече била измислена и формулировката за отстраняването на Шевчук. Той щял да бъде лишен от длъжността съдия. За целта Постоянната комисия на КС по въпросите на регламента и етиката трябвало да направи извод, че Шевчук извършва дисциплинарни нарушения, грубо и системно не изпълнява задълженията си.   

Проектът на това решение бил готов, като в него се припомняло, заявление на Шевчук, че няма да признае резултатите от изборите, ако бъдат фалшифицирани и за оказван натиск от страна на Порошенко. 

За приемането на решение за отстраняването на Шевчук са необходими 12 гласа на съдии от КС. Вече имало 6 твърди от президентската квота на Порошенко. Други четирима колебаещи се били подложени на усилена обработка. Издирват се още двама, посочва Страна.уа.

Опитите да бъде осуетена на неопределен срок инаугурациията на новия президент целят печелене на време, за да може Радата да ограничи пълномощията му, а Зеленски пък без да бъде въведен в длъжност не може да разпусне предсрочно парламента.

От друга страна на мястото на нарочения за отстраняване шеф на КС трябвало да бъде поставен близък на Порошенко магистрат, който да влияе на ситуацията и след оттеглянето му от президентството. Дали ще се осъществи конспирацията скоро ще се разбере, отбелязват в заключение украинските медии.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ