Няма нито един текст в закона, който да посочи какво се прави с имуществото, отнето в ползва на държавата от лица, които са го придобили чрез престъпна дейност, оплака се председателят на комисията, която лишава осъдените от имоти Стоян Кушлев.
Ние нямаме никаква компетентност и тази празнота в закона трябва да се запълни в най-скоро време, защото въпросът е поставен и от Европейската комисия, заяви той по бТВ тази сутрин.
Кушлев призна, че върху него е оказван натиск да разследва имуществото на политици. Става въпрос за лидера на ДПС Ахмед Доган, за председателя на ССД Стефан Софиянски, за лидера на ДСБ Иван Костов, за неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и дори за неговата приятелка Цветелина Бориславова, посочи Кушлев. Той уточни, че натискът е бил от опонентите на тези политици. Без да има повдигнато обвинение от прокуратурата обаче, комисията няма никакво основание да разследва когото и да било, категоричен беше Кушлев. Според него има забогатели по неясен начин политици, но това се е случило през 2000 г. Сега вече нещата са доста по – различни и в България не може да се говори за олигарси, които да диктуват политическата мода, смята Кушлев.
Той обеща в началото на следващия месец да има добри изненади. Имаме един случай за имуществото над 20 млн. лв., посочи Кушлев, но отказа подробности.

По думите му престъпниците много често използват офшорни фирми. И братя Маргини са си продали къщата в Испания на офшорка, даже има съмнение че са я продали на самите себе си, обясни той.
Кушлев коментира още, че с отнемането на имуществото на Митьо Очите проблемът е много сериозен. 14 експерти бяха назначени от Бургаския окръжен съд и всички те отказаха да работят по случая, а ние искаме имуществото за 2, 300 млн. лв. – коли, голяма къща край Бургас, пари в банки, дялове във фирми, обясни той. /БЛИЦ