Браво на Слави и ИТН! Приветстваме решението на Слави Трифонов да предложи друг състав на кабинет. Това е стъпка в правилната посока към постигане на консенсус на партиите на промяната за общи действия. Борисов да не бърза да потрива доволно ръце.


Това написа във Фейсбук Мая Манолова съпредседателката на "Изправи се! Мутри вън!".

"Усилията за устойчива промяна на модела изискват именно намирането на съгласие, прозрачност и гаранции за реформи.

Извънредно! Слави оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер, ще предложи друг

Това са повишаване на доходите, преизчислявяне на пенсиите, незабавна подкрепа на малките и средни фирми след пандемията, помощ за хората с увреждания, децата и семействата, съдебна реформа и ревизия на управлението на Борисов", пише тя.

"Сигурна съм, че готови за такива решителни реформи хора ИТН може да посочи до дни в един силен отбор. Прозрачно. С дневен ред какъвто хората очакват.

И с персонален състав приемлив за широката общественост. Браво, Слави! Днес не беше добър ден за Борисов", категорична е Манолова. 

По-рано пък Николай Хаджигенов написа в социалната мрежа: "Свалянето на БОЙче отне години. Следващият изкара три дни. Задобряваме!"

Само допреди денонощие Манолова настояваше надлъж и нашир една от партиите, които получат мандата за съставяне на правителство, да предложи сегашния служебен кабинет да стане редовен. Според лидерката на ИМВ 

По думите ѝ служебният кабинет се е справил много добре с организацията на честни избори. Според нея, това правителство няма да е на една партия, а ще бъде правителство на гражданите, каквото е и очакването на българския народ. Припомняме, че, по думи на Бойко Борисов, Манолова има цели трима министри в служебния кабинет. 

Преди това екзотични предложение, точно след обявяването на правителството на Слави, Манолова се опълчи на лидера на ИТН, като постави условия. 

„Обявяването на един списък по телевизията не е предложение за подкрепа на кабинет. Подкрепям настояването на Слави Трифонов републиката ни вече да не е министър-председателска, но не съм съгласна да сменим премиерската република с телевизионна“, каза тогава тя.

„За нас притеснителен е начинът, по който е обявен този списък. Трифонов е в правото си да предложи кабинет като първа политическа сила.

Нашата коалиция ще заяви своята позиция по предложението за кабинет, след като това действие бъде извършено съгласно българската Конституция.

Това е конституционна процедура и ако ще връщаме авторитета и достойнството на парламента, нека да спазваме процедурите“, каза още Манолова.

Манолова намекна, че няма да подкрепи проектоправителството на ИТН, ако в програмата не бъдат добавени „основни приоритети, които българите очакват“.

Под светлината на прожекторите в парламента ще попитаме какво включва платформата на този проектокабинет – дали там има преизчисляване на пенсиите, ревизиране на сметките за ток и парно, подкрепа за младите семейства и малкия бизнес, за самоосигуряващите се лица.

Няма как да подкрепим което и да е следващо управление без тях. Огромни дупки зеят в първоначалните намерения на ИТН“, заяви лидерът на „Изправи се! Мутри вън!“, която печели малко над 5% от гласовете на българите.