Заставам пред вас по волята на хиляди български граждани, за да потвърдя от тази трибуна една от целите, с които хората от площадите ни изпратиха тук. Мутрите вън! Първата стъпка към изпълнението на тази цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това каза председателят на парламентарната група на "Изправи се. Мутри вън" Мая Манолова. 

"Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези ,които ги обслужваха. С тях коалиция не трябва да има. Не си въобразявайте, че ще задушите протеста в токсична прегръдка и ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само ново правителство, но и това, което хората поискаха - нов главен прокурор и нови регулатори", каза още тя. 

"Втората стъпка е търсенето на отговорност - пълна ревизия на корупционното управление. Ще покажем на хората всички мръсни тайни и злоупотреби на властта и ще ги дадем на правосъдието", допълни Манолова. 

Ето какво още каза тя в първата си реч пред 45-тото Народно събрание: 

"Трябва да променим правилата така, че повече мутренско управление да не бъде възможно. Ключов въпрос на доброто управление са правилата, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване. 

Ние сме платформата на активните граждани. Ще защитим хората на труда, предприемачите и хората със свободни професии, които се трудят неуморно, за да осигурят благоденствие на своите семейства.

Тези хора искат по-малко бюрокрация и повече свобода. Тези хора искат независим съд, който да ги защитава от произвол и посегателства. Ние сме готови да предложим цялостна концепция за борба с корупцията, която ще обхване не само администрацията. 

По време на управлението на ГЕРБ България остана не само най-бедната и най-корумпираната страна, но и страната, в която няма средна класа, а пропастта между доходите на шепата богаташи и хората, които едвам свързват двата края - тази пропаст стана огромна. Ще предложим мерки за повишаване на доходите и пенсиите, по-качествено здравеопазване и по-качествено образование.

Още днес ще внесем промени в Закона за личната помощ. Искаме да бъдат възстановени текстовете в този закон. Искаме подкрепа за хората с увреждания. Заслужават го и го извоюваха. Още утре внасяме Закона за частния фалит. За нас задълбочаването на интеграцията с европейските и атлантическите структури е въпрос за патриотизъм и защита на националния ни интерес.  

Внесли сме искане за изслушване на премиера Борисов. Катастрофалното управление на коронакризата ни направи първи по смъртност. Заради лошото управление на здравната криза загубихме много човешки животи. Последни сме по ваксинация. Малкият и средният бизнес нямат никаква подкрепа. Това не търпи и ден отлагане."

От парламентарната група на ГЕРБ отвърнаха бурно на заканите с тропане по банките и остри възгласи.