Срокът за удар срещу организираната престъпност е постоянен. Няма да има чистка в МВР и няма се увеличават заплатите в МВР на калпак, а само срещу заслуги. Столичният кмет Бойко Борисов е част от ликвидаторите на МВР. Това заяви пред bTV вътрешният министър Михаил Миков.
Според вътрешния министър това личало и от активността на Борисов  при приемане на Закона за МВР и отчаяни опити за запазване на статуквото. В момента измененията са това, което почна през 2006 г. -изчистване на професионалното от политическото ръководство, допълни той.  Миков уточни, че не  всичко се стикова през него и  професионалистите трябва  да работят сами по себе си.
Относно отвличанията, Миков заяви, че явно към момента ресурсът не е достатъчен, за да се справи МВР с този проблем. Колкото до случая "Бончеви", той каза, че  този казус няма да коментира преди той да приключи.  Според Миков пет-шест неща  трябва да бъдат променени, в това число трябва да има  и законови промени. Той смята, че лансираната версия за това, че съпругата на Ангел Бончев - Камелия е участвала в отвличането, е поредната версия за увеличаване на тиражите на медиите,  но нека приключи случая. Истината е, че има хора, които денонощно работят по случая "Бончеви", другата истина е, че тепърва трябва да изграждаме капацитет в тази посока, каза Миков. 
МВР хвърля доста сериозен ресурс за охраната на Бойко Борисов, каза Миков, но не уточни  дали заплахите  са за актуалната му работа или за неговото минало. Миков не отрече, че се охранява и бившият министър Румен Петков също заради заплаха. На въпрос дали заради заплахата на Петков в ДАНС са викани Златомир Иванов- Баретата и Николай Маринов - Малкия Маргин , Миков заяви, че не са водили разговор с директора на ДАНС Петко Сертов, " пък и не смятам, че всичко, което оперативно се случва аз трябва да си пъхам носа в него. Работим добре с ДАНС и тепърва да изясним базата на взаимодействието, не само с ДАНС, а и с прокуратурата", каза Миков.  Борбата с организираната престъпност не може да е дейност само на една служба, каза Миков. Според него в МВР съществува  феодализация, но той  не се чувства като пръв между равни и е необходимо подреждане на системата, което да я йерархизира.
Как ще коментира изявлението на Баретата, че грешката на държавата е, че не се управлява като мафия, Миков заяви, че  това звучи абсурдно в Европа на правото. Относно съвета на братя Галеви, че страната трябва да се управлява като частна фирма, Миков каза, че не е необходимо да коментира всички съвети на "добре облечени бизнесмени".   Истината е, че обществото осъзнава необходимостта от оздравяване на системата, за да не си позволяват такъв тип съвети, които са  изключително вредни за България. Докато звучат такива неща, то обществото има проблеми, каза Миков. Според него страната ни има и доста резултати в борбата срещу организираната престъпност, като даде за пример и случая "Куйович".
Миков каза, че не е разговарял с шефа на дирекция "Оперативно издирване"  Жоро Стоицев. Няма взето решение за смяната му, както писа столичен вестник и кадровите решения не ги взема пред камерите.
Миков каза също, че в петък е отговорил с писмо за синия лидер Пламен Юруков със съдържание подобно на това на ДАНС. Той каза, че действащ агент не би оповестил. Когато искаме обществото да помага на МВР, се вихри един такъв скандал . Агентурната параноя не е ново за десницата, дефицита на политически идеи се подменя с политически компромати, каза Миков и определи тази параноя като поредния удар върху службите. /БЛИЦ