Министърът на туризма Зарица Динкова се скри от хотелиерите и ресторантьорите в Банско и не се появи днес на срещата с контролните органи, общината и другите институции, съобщава TravelNews, позовавайки се на представители на туристическия бизнес, които са разочаровани от нейното отсъствие.

“Очевидно за министър Динкова не е важен зимният сезон и неговата подготовка. Тя избягва да се среща с бизнеса по места“, коментираха от местния бранш.

Според хотелиерите и ресторантьорите вероятно Динкова отново е командировка в чужбина и ще се снима с „много важни хора“. Пресаташето на министър Динкова – Вероника Гюрова, вече не си вдига телефона и не отговаря на запитванията на медиите, за да отговори защо не са отишли в Банско.

На срещата са взели участие зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Мая Никовска, директор на дирекция „Туристическа политика“ в МТ, Мария Димова – областен управител на Благоевград, представители на държавни институции, контролни органи и местния туристически бизнес.

Зам.-министър Ирена Георгиева (вляво) дойде в Банско

При откриване на срещата, новият кмет на община Банско Стойчо Баненски набеляза основните задачи за постигането на успешен туристически сезон. Те са свързани с добрата координация и взаимодействие между бизнеса, държавните и местните органи на управление и контрол, така че да се осигурят спокойни, сигурни и безопасни условия, както за гостите на общината, така и за работещите.

Баненски се ангажира да бъде посредник между бизнеса и държавните институции за преодоляване на пречки, които затрудняват ефективната работа в най-натоварените месеци.

Като основни проблеми от страна на бизнеса бяха поставени нерешените въпроси с изграждане на втори кабинков лифт, недостига на квалифицирана работна ръка, проблемите със сивия сектор и облекчаването на визовия режим за туристи от Турция и други страни.

На срещата бяха изнесени статистически данни, които показват добрите резултати в туристическия бизнес в община Банско през 2023 г. Оптимистичните очаквания за новия сезон са за ръст от около 2%. За да бъде постигнат, ще се работи за привличане на туристи от нови пазари от балканските страни и Централна и Западна Европа.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук