Посолството ни в Иран е намерило адвокат на българския гражданин Живко Русев, задържан в град Табриз с голямо количество хероин. Това заяви говорителят на Външно министерство Драговест Горанов. Магистратът е местен и има добра репутация.
Той има спечелени други подобни дела. Очаква се Русев да съобщи решението си пред посланика дали ще приеме посочения адвокат, каза още Горанов.
Българинът е в следствен арест, следствието срещу него продължава, но българската страна няма идея колко време то ще продължи. По данни на иранските  власти то може да трае и година. Посолство е в постоянна връзка с него и условията според българина са отлични, посочи Горанов. "Условията в следствения арест за добри от гледна точка на заведението, в което се намира", каза говорителят. Все още обвинението не е оформено писмено. 
На въпрос има ли или няма повдигнато обвинение срещу Русев, говорителят каза: "Казвам ви, уведомили са ни устно, че за това са го задържали. Но няма писмено, официално формулиран текст, който да бъде представен в съда, въз основа на който съдът трябва да дискутира дали този човек е виновен или невинен. Този текст не е формулиран, не сме го виждали".
Попитан кой ще поеме разходите за адвокатската защита на Живко Русев, Горанов отговори, че този въпрос още не е решен, "нека първо да го наемем". Допълни, че може и някоя неправителствена организация да поеме разходите. На въпрос обмисля ли се идеята и български адвокат да бъде привлечен към случая, говорителят на министерството съобщи, че това би било трудно, ако адвокатът не знае персийски език и не познава съдебната практика в Иран.
София все още очаква от посолството ни в Техеран преведените текстове на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Иран, които можели да подскажат линии на защитата.
Посланикът и консулът ни в Иран са уведомили иранските власти, че имат намерение още тази седмица да посетят Русев повторно. На 10 февруари е иранският национален празник, затова трябва да се побърза с посещението, уточни Горанов. Тази визита е с цел показване на заинтересоваността на българската страна към задържания, както и да му бъде вдъхнат кураж.
По повод задържаните на границата с Гърция двама българи, в чиято кола са намерени 57 кг хероин, Горанов съобщи, че министерството е изпратило един от консулите ни в Гърция да присъства на първия им полицейски разпит утре. Той допълни, че министерството все още не е официално уведомено от гръцките власти за задържането на двамата. Практиката е това да става в срок от три денонощия, който още не е изтекъл, допълни той. /БЛИЦ