Закона за образованието трябва да бъде гласуван и приет задължително от това народно събрание. Ние, от движение НАПРЕД заявяваме, че ще гледаме такъв закон и ще го подкрепим защото в противен случай това означава спиране на реформата в образованието и отлагането й минимум с още две години. Това заяви днес по време на пресконференция на движение НАПРЕД народният представител Мирослав Мурджов.
Той поясни, че този въпрос е отлаган, въпреки, че е поставян като „приоритетен” от две поредни правителства от 2006 г. насам. Министерство на образованието не си е свършило работата, а приемането на този закон изключително много е закъсняло, каза Мурджов. Той добави, че освен това мнозинството няма да изпълни и едно решение, прието от самия парламент, което е и задължително – неприемането на закона означава, че мнозинството няма да изпълни решение на НС, записано в програмата за училищно образование и предучилищно възпитание. Там е фиксирано, че новата образователна структура влиза в сила през учебната 2008 – 2009 година. Мурджов се опасява, че неприемането на закона е нежелание в изборна година да бъде продължена реформата в училището – затваряне на нови училища и съкращаване на учителски места. А това е  капан, заложен за следващото управление. Но най - вече проваля бъдещето на децата.
Веселина Борисова, експерт от движение НАПРЕД отбеляза, че има подготвени предложения, които ще бъдат връчени на министър Вълчев. Тя също потвърди, че закона трябва да бъде приет защото в условията на икономическа криза, в която се намира страната ни сега, инвестирането в образованието е задължително. Конкретни предложения за учениците от 1 до 4 клас включват въвеждането на целодневна форма на обучение. Това е свързано със занималня за децата, възстановяване на столовото хранене като предпоставка за целодневен учебен процес и изграждане на национална училищна транспортна мрежа. За това са необходими средства от бюджета, а за образованието те всяка година намаляват припомни Борисова. Затова предлагат създаването на един център, в който учители с добра квалификация и опит да обучават други учители. В този център да има и звено, свързано с подготовката и създаването на учебници, тъй като в момента много от тях са написани на неразбираем дори за родителите език.
Хубаво е да се подобри дисциплината в училищата, но предприетите сега мерки да се налагат глоби на родителите едва ли ще имат необходимия ефект, е мнението на експерти от НАПРЕД.
Ще предложим по-засилено гражданско обучение в училищата, каза Мирослав Мурджов и подчерта, че за да израства грамотно младо поколение с активна гражданска позиция трябва да се изучава Конституцията на държавата, Закона за местната власт, Семейния кодекс и Конвенцията за закрила правата на детето. Тези предмети трябва да бъдат заложени в обучението 7-ми – 10-ти клас, или първи гимназиален период.

Представителите на движение НАПРЕД коментираха и промените в изборното законодателство. За тях очевидно е, че те се правят в последния момент. Очевидно е, че управляващите се опитват да си осигурят служебна победа, коментира Мирослав Мурджов. Прави се имитация на нова избирателна система, а в предложените мажоритарни елементи има пропуск – той е, че винаги първия печели. Друго доказателство за имитация на мажоритарна система е разделението между избиране на мажоритарен и пропорционален кандидат, а това на практика обезсмисля мажоритарния вот. Фрапиращо, според движение НАПРЕД е, че ако мажоритарен кандидат стане в последствие министър, след него в парламента влиза кандидат от пропорционалната листа. Затова от движение НАПРЕД смятат, че някои предложения са неудачни. В същото време се радват, че от ДПС са възприели тяхното предложение да отпадне деня за размисъл, нещо за което от ВМРО-БНД отдавна настоява. Но пък сега се вижда, че всяко конструктивно предложение на опозицията се отхвърля с лека ръка. Ще продължават, обаче да се борят против купуването на гласове и поддържат позицията си, че това може да стане само чрез въвеждането задължително гласуване. От НАПРЕД смятат също, че в деня на избора трябва да отпадне забраната за оповестяване на резултати от страна на социологическите агенции. Българският избирател е достатъчно грамотен, за да се смята, че в деня на изборите някой може да моделира мнението му, коментира Мурджов. /БЛИЦ