Има технологично време да се проведе референдум за задължителното гласуване, ако се спази коалиционното споразумение и Законът за допитване до народа бъде приет до края на октомври. Това съобщи заместник-председателят на НДСВ Марина Дикова, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
46% от българите подкрепят задължителното гласуване, сочат последните данни на НЦИОМ. 37.6% са категорично против, а 16.3% не могат да преценят.
Необходими са допълнителни сондажи относно мнението на коалиционните партньори БСП и ДПС за въвеждане на задължителното гласуване, заяви говорителят на НДСВ Станимир Илчев. Той посочи, че засега то се приема от ВМРО и ССД.
НДСВ предлага поредица от мерки, за да се избегне купуването на гласове на предстоящите догодина избори. Част от предложенията са да се засили наказателната отговорност за тези, които купуват и продават гласове, да се носи и финансова отговорност, да се забрани внасянето на мобилни телефони в стаичките за гласуване, данъчни облекчения и пенсионни надбавки за участие в изборите.
Темите ще бъдат обсъдени на кръгла маса в Пловдив, в понеделник 13 октомври и на предстоящия четвърти конгрес на жълтата партия, който ще се проведе в Габрово на 18 октомври. /БЛИЦ