Решавайки проблемите на столицата, Бойко Борисов показва как се решават проблеми на национално равнище. А посочвайки дефекти, БСП предупреждава какво ще стане, ако ГЕРБ дойде на власт, се посочва в доклад на Фондация АКСЕС.
Тези основни изводи се съдържат в новия, трети пореден доклад „Наблюдение на общинските икономически дейности” на Фондация АКСЕС – София, който обхваща периода ноември - декември 2008 година. Антоанета Ненкова от Дойче веле разговаря с Валери Русанов, председател на Фондация АКСЕС.

Първият пример, с който аргументирате тезата си, че София е умален модел на случващото се в държавата и че управлението на една трета от българската икономика е естествено продължение на политическите удари и контраудари, е одържавяването на Топлофикация-София. Защо?

"Темата за парното вече е извън обхвата на общинската икономика. „Топлофикация-София" стана изцяло държавно дружество - през януари. Столичната община прехвърли акциите си на Министерството на икономиката и енергетиката. Но в началото на ноември впечатлението още бе за въртене в кръг.
Министър Димитров отказваше да заеме твърда позиция по темата дали държавата иска да вземе дружеството. Другата страна – кметът, обяви, че повече няма да си пише с министъра и ще се опита да комуникира направо с премиера Сергей Станишев. И двете страни се поучаваха взаимно.
Избор между лошо и по-лошо
Така би могло да се определи от икономическата логика крайното решение за общинската фирма. Мярката бе взета, за да се гарантира работата на Топлофикация – София, която е с големи задължения към Булгаргаз. По този начин на практика се заобикаля заплахата България да бъде глобена от Европейската комисия за оказване на неправомерна помощ за търговско дружество. „Помощта” ще бъде оказана не „от единия джоб в другия”, а с прехвърляне на пари вътре в самия джоб. „Елегантният” изход всъщност означава косвено субсидиране на парното на софиянци с парите на всички данъкоплатци. Размерът на субсидията е ясен - дългът на Топлофикация-София към Булгаргаз е над 75 млн. лв.
Новият собственик - държавата, ще трябва да възстановява доверието на фона на детайлите от процесите срещу бившия изпълнителен директор на дружеството Валентин Димитров - Вальо Топлото. Но софиянци трябва да се чувстват доволни. Въпросът дали ще има парно е решен. След като Топлофикация-София е държавно дружество, държавният монополист Булгаргаз няма да намалява доставките и софиянци няма да останат на студено."

По оценка на кмета Бойко Борисов друга общинска фирма "Софийски имоти“ е погълнала като черна дупка 1 млрд. лева. Какво е становището Ви по този въпрос?

"Повдигнатите от прокуратурата обвинения за нанесени щети от злоупотреби с общински терени са за над 2 млн. лева. Столичният кмет обаче съобщи, че щетите са за над милиард. Това число вече почти съвпада с приблизителните оценки, направени от неправителствени експерти преди 4 години, за причинените на общината загуби от злощастното дружество."

Наблюденията Ви сочат, че софиянци ще понесат загуби и от боклука, заплетен в процедури по обжалване.

"В средата на ноември миналата година Столичната община избра австрийската фирма „Заубермахер” за победител в конкурса за почистването на кварталите Младост, Люлин, Овча Купел, Триадица и Витоша. От "Заубермахер" заявиха тези дни, че се налага да отложат старта на сметосъбирането в София заради жалба до КЗК от "Титан-Чистота". Австрийската компания обяви, че ще се бори докрай по съдебен ред за правото си да почиства София и вече е обжалвала решението на КЗК да отмени резултатите от конкурса.
Най-интересните въпроси са без отговор.
До голяма степен конкурсът е спорен заради некомпетентността на общински чиновници, организирали и провели конкурса за събирането на боклука. Всъщност в конкурса има много по-интересни въпроси от избора на „Заубермахер”. Например – защо самата „Новера", която чисти 19 столична района, изобщо не се яви на конкурса, за който би трябвало да е най-подготвена? Сегашният концесионер „Новера” вече иска повишаване на цените с 25.5% заради инфлацията. Любопитно е и защо общинарите от БСП заявиха, че„Заубермахер” е част от схема за монополизиране на чистотата в София, а премълчват монопола на „Новера“.
В почистването на столицата наистина има монопол – той обаче се държи от фирма „Новера”. Наблюдението ни сочи, че групата на БСП горещо защитава монопола върху почистването, когато става дума за „Новера” и яростно критикува същия монопол, когато става дума за някой друг. Заради софийския боклук, заплетен в процедури по обжалване, софиянци не вярват в конкурси по правилата.
Към датата на приключването на доклада ни информацията за финансирането на чистотата по пера и цени бе в толкова лошо състояние, че не позволяваше дори представяне на обща картина. Заседанието на общинската Постоянна комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори от 20 януари 2009 г. показва, че дори членовете на комисията са объркани от противоречащи си числа и от сметки, „неточни” с цели 25 милиона лева. "Как да взимаме решение, като не знаем кое колко струва?” - по израза на един от участниците в заседанието."

А кое е новото в разказа Ви за "Софийска вода”?

"На 17 ноември Комисията за защита на конкуренцията съобщи, че „Софийска вода” е глобена с 250 000 лева за злоупотреба с господстващо положение. Поводът бе решението на концесионера да спре в края на пролетта водоподаването към 7 блока в „Люлин” заради многото неплатени сметки. Това е третата поред глоба, налагана от КЗК на „Софийска вода”, за злоупотреба с господстващо положение.
Пример за оферта "Цена - да, инвестиции - ще видим”
Нагледен пример за това как може да се използва господстващо положение е и предложеният от концесионера бизнесплан за пречиствателни станции и колектори. В този план фигурира намерение за двукратно увеличение на цената на водата до 2013 г. срещу инвестиции за 240 милиона лева. Предложението всъщност прилича на оферта „цена – да, инвестиции – ще видим”.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри бизнесплана на „Софийска вода” и поисканото от концесионера увеличение на цената, с което от януари 2009 г. столичани плащат по 1.40 лв. за куб. м. Приемането на бизнесплана, както и разписването на ясна цена, са сред условията за отпускането на безвъзмездно финансиране от 58 милиона евро по ИСПА за изграждане на нови пречиствателни станции и водни колектори в столицата. От ДКЕВР коментираха, че са склонни да приемат исканата от дружеството нова цена – пак за да не бъде осуетен проектът по ИСПА."

Дали пък времето на публично-частните партньорства вече е отминало?

"... или пък още не е дошло? Изводът от наблюденията ни през последните 10 години сочи, че преосмисляне на „партньорствата” е наложително. Не само заради по-високия контрол върху дейностите, които са обект на „партньорство”. Идиотският начин, по който общината изгуби контрола си върху „Общинска банка” показва, че в конструкцията „публично-частно” партньорство „частното” може да играе какви ли не номера на „публичното”. В една Германия например, моделът на публично-частното партньорство работи много добре. Но не и в България.

Стана дума за проведения конкурс за почистване на пет столични района, заплетен в процедури по обжалване. Другият проблемен конкурс обаче е с по-ясни публични параметри – става дума за оповестения от сп. „Тема” запис на разговор на зам.-кмета на София Велизар Стоилов с хора, наричани в разговора с малките имена Ивайло, Росен, Миро и Асен. Основният въпрос е отдаването на линиите от градския транспорт на частни фирми, а имената съвпадат с ръководителите на фирми, които успяха да спечелят конкурсите. Разговорът е за проведения през 2007 г. конкурс за концесиониране на 15 автобусни линии. Той бе спечелен от „Юнион Трейд” (4 линии), „Карат-С” (9 линии) и „Столичен автотранспорт” (2 линии). На 3 ноември 2008 г. Стоилов подаде оставка, а кметът прие оставката му. И отново се твърди, че всичко е наред.
За контекста може да се съди по фрази като: „Аз съм съгласен да се разберете за цената, да нема дъмпинг...” и „Значи, ще има достатъчно хлеб и за вас и за некои други”. В крайна сметка кметът не е отговорен, зам.-председателката в транспортната комисия Таня Найденова – също, още по-малко пък партийните групи или партиите. Всъщност, всичко си е наред, или както казва кметът Борисов: „Не считам, че конкурсите са предрешени”. Още малко и ще се окаже, че Велизар Стоилов не е направил нищо лошо..."

Колкото повече научаваме, толкова по-малко разбираме. А какво е обобщението Ви за модела на управление на София?

"Ще припомня само още един пример: на 4 ноември Румен Овчаров обяви, че БСП ще поиска компетентните органи да проверят всички обществени поръчки в Столична община. Само месец преди това ГЕРБ предаде на прокуратурата документи за финансиране на БСП от бизнесмен, съден за източване на еврофондове.
Публиката дотолкова е свикнала с публични скандали и с пелената дим от залповете на политическите централи, че постепенно започва да свиква с това, че общинската икономика е естествено продължение на политическите противоборства, че е нормално политическите централи да се шпионират, да изчакват удобния момент за удар или контраудар. София е умален модел на това, което би могло да се случи в мащабите на държавата. Тоест, решавайки проблеми на столицата, Борисов показва как се решават проблеми на национално равнище. А констатирайки дефекти, БСП предупреждава какво ще стане, ако ГЕРБ дойде на власт..." /БЛИЦ