Около 8 месеца ще траят честванията на 100-годишнината от обявяването на независимостта на България, стана ясно след второто заседание на националния комитет, който подготвя проявите за отбелязването на юбилея.
Кампанията по честването на 100-годишнината от Независимостта на България не трябва да бъде само ретроспективна, но и да формира дискусия за това какво е постигнала България, каква е страната ни днес и каква искаме да я видим в бъдеще, както и какви са националните ни цели оттук нататък. Това подчерта министър-председателят Сергей Станишев пред членовете на Организационния комитет по отбелязването на юбилея. Под неговото председателство днес те обсъдиха инициативите в рамките на кампанията. Тя ще продължи до април 2009 г., когато започва процесът на дипломатическото признаване на българската независимост.
Все още много българи не правят голяма разлика между датата на Независимостта и другата голяма дата в българската история – Съединението от 6 септември, подчерта премиерът. По думите му, идеите трябва да бъдат свързани с младото поколение – учениците и студентите, което налага в кампанията да бъдат използвани и модерни форми на комуникация. Предстои среща на министър-председателя с представители на електронните медии и Съюза на издателите, на които ще бъде обсъдено медийното партньорство. Без съдействието на водещите национални и регионални медии трудно ще бъдат постигнати заложените цели, подчерта Сергей Станишев.
За единна идентичност и визия на кампанията се обяви още министър-председателят. За целта са поканени представители на водещи български рекламни компании, които ще участват в конкурса за разработката на елементите на кампанията. До 15 август ще бъдат представени първите предложения. Определена бе и 5-членна комисия в рамките на Организационния комитет, председателствана от министъра на културата Стефан Данаилов, която ще оценява предложенията.
Календарът на инициативите предвижда широк обхват на дейностите, свързани с българите в чужбина. Премиерът припомни, че това е и една от основните задачи, които стоят пред българските дипломатически представителства. Множество инициативи се предвиждат и в българските училища извън страната. Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков заяви, че честванията в чужбина ще бъдат насочени както към българската диаспора, така и към гражданите на страните-домакини. Кампанията трябва да бъде видима и да приключи с голямо международно събитие през пролетта на 2009 г., обобщи министър-председателят.
В рамките на обсъждането бяха приети редица допълнителни предложения за инициативи от членовете на Организационния комитет. Сред тях бе обвързване на годишнината от обявяването на Независимостта със 130-годишнината от изработването на Търновската конституция и утвърждаването на конституционализма у нас. Откриването на българската църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин през първата половина на септември също ще бъде включено в календара на кампанията. Скулпторът Вежди Рашидов предложи в рамките на честванията да бъдат стимулирани изявите в чужбина на млади хора на изкуството.
Председателят на НСОРБ Дора Янкова отбеляза, че сдружението има необходимия ресурс и организационен капацитет за координиране на инициативите на регионално равнище. /БЛИЦ