Главният прокурор Борис Велчев заявил пред вътрешната парламентарна комисия, че осъденият, който се смяташе, че е по разработката "Лиани", изобщо не е осъден по това дело. Това заяви Атанас Атанасов, депутат от ДСБ, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Атанасов недоволства, че има упорство от управляващите да се предоставят писмените материали, което би облекчило днешното изслушване. По делото "Лиани" са разработвани над 10 лица, като повечето са от Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите. Ставало въпрос за пари за печелене на конкурси, които са били внасяни в черна каса. Имало е случай от там да се извадят пари, за да се дадат на министър да пътува в чужбина, разкри Атанасов. След като в МВР е сигнализирано за случая, е изтекла информация, като разработваните лица са се освободили от мобилните си телефони, дори не е открито точното местоположение на трезора. На днешната среща не е споменато името на политическата партия, за която се събирали парите. Днес са се получили предложения да не се състои заседанието, които дошли от  депутатите от Коалиция за България Георги Юруков и Младен Червеняков. В крайна сметка се стигнало до равенство в гласовете 12 на 12.
Бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов заявил, че разработката е била и срещу негови началници, затова не е могъл да им образува проверка и е подал сигнала на главния прокурор. Разработката "Лиани" е започнала от 2006 г., заяви Танов при излизането си от вътрешната комисия. Трябва да има поне 10 осъдени по този случай, заяви Танов. Той е предал пратка на НСС, защото от там е имало интерес към разработвано лице. Истината за  "Лиани" ще излезе след 30 години, когато се разсекрети делото, категоричен е Ваньо Танов, който не смята, че ще има присъди по случая. Той определи делото за безпредметно.
По отношение на Ковачки материалите са изпратени от ГДБОП към Прокуратурата преди две години и половина, заяви Танов. Той не пожела да каже кои са съучастниците на бизнесмена и отказа всякаква друга информация пред журналистите с мотива, че днешната среща е секретна.
Милан Николов, БЛИЦ