"В последното ни проучване евентуална формация на Кирил Петков и Асен Василев събира подкрепа около 8-9%, но в едни условия на неизвестност и липса на определеност".

Това заяви по БНТ социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова. 

"Един неясен обект на желанието е добро нещо. Сега хора от ляво и от дясно се припознават в тях, но те все още не са си дали ясна платформа. Дали тази подкрепа ще расте или ще има по-голяма амплитуда надолу, ще зависи от конкретните очертания, които ще добие този проект", категорична е анализаторката. 

Петков и Василев по думите й събират избиратели най-вече от ИТН. "Те бележат най-голям спад. ИТН спрямо изборите през юли губи около 7% и една част от тях (3-4%) отиват в новия проект на двамата доскорошни министри", каза тя.

"Гласове ще съберат и от ДБ, защото се борят за сходен профил избиратели", подчерта социоложката. По думите й по-малък е отливът от ИБГНИ. "Тази партия е на ръба за влизането в парламента и е вероятно, ако този отлив в посока Петков продължи, формацията на Манолова да не влезе в парламента".

"Едно от важните политически следствия на този проект е дали влизането в парламента ще бъде игра с нулев резултат - ще отнеме от други партии, а процентът им общо ще е същото нещо, което в момента виждаме. Тези формации трябва да се борят да получат по-висок сумарен процент", каза тя.

Според нея в голяма степен този проект повтаря посланията на предишни юпита от политиката, например НДСВ. "В много голяма степен новият политически проект разчита на личната харизма и симпатия. Важно е обаче как това харесване ще бъде покрито с конкретни мерки, политики и програми и дали хората ще се припознаят в тях", каза Димитрова. 

По думите й се вижда заявка да се търси повече диалог, допирни точки и разговори между някои формации. 

На въпрос дали устремът на ИТН затихва Димитрова заяви, че вижда, че партията е направила кризисен пиар: "Това бе заявката, че подкрепят президента Радев. При тях обаче отливът продължава. Все пак не можем да кажем, че те ще ерозират до нива, при които да имат слабо присъствие в парламента или да останат извън него", каза тя. 

По думите й до момента не е коментирано влиянието на кампанията на двата избора. "Няколко партии подкрепиха президента Радев - БСП, ИТН, ИБГНИ и "Продължаваме напред". В момента в който се води кампания, всяка една от тези формации ще иска да се възползва и да получи електорален бонус от рейтинга на президента. Това ги поставя в остро съперничество и не е ясно това как ще им повлияе", обясни Димитрова.

"Те се кълнат във вярност на президента, но водят борба за избиратели помежду си", добави тя. 

Според нея е много важно какъв кандидат ще издигнат от ГЕРБ, защото това ще е основна алтернатива на Радев. "Така може да се мобилизират повече избиратели или да накарат хората да се въздържат от гласуване", каза Димитрова.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!