Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с политиката у нас и военните действия в Украйна и в Израел и Палестина. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за политиката и войната за 21 ноември 2023 г.

Продължаваме с коментариите по дядо Хенри. Днес да видим какво ни казва дядо Хенри за принципите и оцеляването

Хенри Кисинджър (ден 26)

… Въпреки че никога не трябва да се отказваме от принципите си, трябва също така да осъзнаем, че не можем да запазим принципите си, освен ако не оцелеем. .…

Когато оцеляването ти не е заплашено, може да имаш и принципи, ни казва дядо Хенри. Когато оцеляването ти е заплашено, принципи едва ли ще ти помогнат – могат дори да ти прекратят съществуването. Да видим приложението на тази мисъл у нас и по света.

У нас – Кукленото шоу продължава. Партиен лидер се кара с избран от него министър насред телевизионно студио. Принципи? Няма принципи. И двамата трябва да оцеляват. Дядо Хенри се смее. Други партийни лидери говорят едно, а правят друго. Принципи? И те са го докарали дотам, че да трябва да оцеляват. Затуй, принципите в джобчето и ще ги извадим пак, когато свърши сагата с оцеляването. Дядо Хенри се смее на българското блато.

А защо е така – пита се Витанов. И формулира

Закон на Витанов: За да не ти се налага да отстъпваш от принципите си, те трябва да са такива, че да не ти се налага да оцеляваш.

Пример – принципите на Чингис хан. Добре формулирани, не му се е налагало да шикалкави и да отстъпва от принципите си, за да оцелее.

Друг пример – тъй наречения нашенски елит. Върши глупост след глупост, което води до непрекъсната борба за оцеляване. И поредните тъпи фалшиви принципи трябва да се приберат в джобчето, докато оцелеем. Но защо ли ме слушате. Знаете, че имам много лошо мнение за тъй наречения елит. Непрекъснато хвърля народа в борба за оцеляване. Не може да формулира правилните принципи. В резултат – вместо стабилно развитие – Куклено шоу.

Е, гледайте Кукленото шоу. Още по-интересно ще става. Технически погледнато, един от главните герои е толкова безсилен, че единственото му средство за въздействие е непрекъснато да плаши, че ще си подаде оставката. Докато един път номерът няма да мине и ще му я приемат. Защо ли му трябваше да се захваща? Но гледайте колко е прав дядо Хенри. Гледайте как ще завърши опитът човек да е нависоко в политиката и да се опитва да не се отказва от принципите си, когато трябва да оцелява. Просто е – няма да оцелее. Въпрос на време е тази оставка да бъде приета – това ни казва дядо Хенри. Затова накрая да формулираме

Закон на Витанов за принципите и политиката: С принципи в политиката може да стигнеш далеч, ако първият ти принцип е да отстраняваш всички, които могат да те хвърлят в борба за оцеляване.

Съвсем по дядо Хенри – няма човек, който да те хвърли в борба за оцеляване, няма проблем – може да си имаш и принципи, които няма да ти се налага да прибираш в джобчето, че да оцеляваш.

И не забравяте нали. Още 4 дни и след дядо Хенри идва Карл Маркс. По желание на крякащите генерал дьо Гьоловци.

Напред към войните.

Войната в Газа. Там всичко си върви според прогнозите. Да видим какво ви писах.

1. Писах ви отдавна, че към 15-ти ноември израелската армия ще има бойна готовност на запасняците на ниво бригада за по интензивни операции в Газа. Става ли – става. Израелската армия започна масирана операция в град Газа – бойната готовност на ниво бригада от запасняци е налице. Няма обаче да е блицкриг, както някои от последните войни между Израел и арабите.

2. Писах ви – тунелите няма да спасят Хамас, но ще удължат войната. Виждаме как израелската армия бавно напредва през тунелите. Войната вече е дълга, но прочистването на подземните укрепления ще отнеме време докам края на годината. Прогноза – сбъдната.

3. 4 дни война струват 1 милиард долара на Израел. Дотук – 11 милиарда. Още 10 милиарда до края на годината. Израел може да си позволи да изразходи 20 милиарда долара а тая война. Но сумата е голяма и това ще се отрази отрицателно на израелската икономика. Доста сектори от икономиката се оголват откъм работна ръка заради призованите зарасняци.

4. Писах ви, че икономическите проблеми са бял кахър. Заплахата – Фениксът Хамас помита всеки Абас, виси след края на войната. Как ще се преодолява тази заплаха – ще видим. Няма палестинци в Газа – няма Феникс. Иначе казано – размерът на феникса е пропорционарен на броя остонали палестинци в Газа след края на войната.

5. И като така, знаете, че аз не съм много оптимист. И очаквам големи мигрантски вълни след края на войната. Които ние ще посрещнем както винаги с гола, надупчена ограда и без чифте пищови. Всъщност мигрантите са вече тук и приодоляват без проблеми надупчената ограда. А ние – какво? А-а-а-а-а, пинципи сме имали! Съвет на Витанов – следвай съвета на дядо Хенри. Принципи може да имаш, ако нямаш проблеми с оцеляването. За да си запазиш принципите, на първо място трябва да поставиш принципа от закона на Витанов. Ама как става това, бе Витанов. Е, Витанов доста е писал по въпроса. И какво от това. Мръсната пяна гледа да оцелее, като се задържи на повърхността на водата. Тя принципи няма, камо ли да чете. Затуй оцеляването и непрекъснато е под въпрос. Не се чудете, че оградата е надупчена. Тя и цялата страна е в дупки. И държавата е в дупки. Мръсната пяна се бори за оцеляване. Никакви принципи не може да очаквате тук. Може да очаквате Куклено шоу и циркови изпълнения. А мигрантите си вли-и-изат. И Луната сп-и-и-и-и, чакайки да я приемат в Шенген. Ще да почака.

Между другото има една приказка – козел-грешник (козел опущения). Кой ли ще бъде нарочен за козел-грешник, когато на края на годината не влезем в Шенген. Ама пък в Еврозоната може да ни вземат. О, да-а-а, там може и да стане – валутния ни резерв ще бъда глътнат с кеф от Европейската централна банка. Нали така. Тъй, че това не го броим. И ако вземат да се забавят пари по Плана за възстановяване и развитие и ей ви го козелът-грешник – готов и нарочен. Принципи? Не-е-е-е, борба за оцеляване. Жертваме козела, за да продължим да сме на повърхността на вода.

Така, напред към другата война.

Големият пробив? Гледаме условието за наличие на такъв – превземането на Токмак. Чакаме превземането на Токмак – ден 54. Днес, да си помислим малко. И ето ви малко размисли

1. В Русия подкрепата за Путин е голяма. Оптимистите очаквали политичско разложение в Русия. Нищо такова няма. Войната си продължава значи, а руската армия настъпва полека. Гледаме Авдеевка значи и чакаме да падне Токмак.

2. В САЩ подкрепата за Украйна спада. Новата помощ не е гласувана. Отлага се значи, защото руската армия не показва никакви признаци на изтощение и никакво желание да загуби войната. Виж, украинската армия е изтощена. Вчера американският мнистър на отбраната занесе 100 милиона долара помощ в Киев. Мизерна работа. И съвет да се мобилизира всичко наред от 17 до 70 години. Идват времената на Folkssturm-а значи. Но какво се чудите – писах ви, че към края на годината ще почне да се усеща липсата на украинско пушечно месо. Ето ви го – вярна прогноза.

3. Но горното не значи, че войната ще свърши утре. Най-вероятният сценарий си остава, както си е. Стратегията на Запада е ясна – война срещу Русия със западно оръжие и украинско пушечно месо. Докато има украинско пушечно месо. После – сепаративен мир, баба Меца лапа големи парчета украинска територия, там се прави Ваймарска република и се чака 15-на години, докато порасне новото поколение пушечно месо. И айде пак. Щото Русия няма да се откаже от интересите си и няма да отстъпи Донбас и Крим. Между другото, ето един много полезен за оцеляването на пинчерите закон

Закон на Витанов за оцеляването на пинчера в света на тиранозаврите: В света на тиранозаврите, облайването на пинчера се чува само, когато тиранозавърът е гладен.

В тон с дядо Хенри, пинчерът може да следва принципа си да облайва тиранозавър само когато тиранозавър е сит. Когато тиранозавърът е гладен, пинчерът трябва да си прибере облайването в джобчето и да се маха от полезрението на тиранозавъра, ако иска да оцелее.

Е, стига толкова за днес.

Я да видим накрая, какво става с прогнозите за корона вируса

Прогноза – няма да има препълване на болниците . Валидност – вече 483 дни.

15 месеца са 457 дни. Над 15 месеца валидност тук значи. Не е зле. Никак не е зле. 16 месеца са 488 дни. Броячът върти.

Прогноза – няма да има дифузно разпространение на вируса. Валидност – вече 585 дни. 19 месеца са 578 дни. 20 месеца са 609 дни. Броячите въртят. Като дойдат следващите епидемии, тогава ще извадите числата от тези рекорди и ще сравнявате. И тъй ще разберете кой колко струва.

585 дни валидна прогноза. 19 месеца, върви месец номер 20. Проклетата прогноза – още е валидна. Броячите си въртят, рекордите се увеличават. Да му мисли, който ще трябва да ги подобява.

Справихте се отлично. Коефициентът на заразяване е нисък. Очакването е, че вълната няма да може да се вдигне през следващия месец и няма да ви развали коледните и новогодишните празници. Съветът ми е да продължите да спазвате елементарните предпазни мерки – не се блъскайте, където има много хора, далеч от кашлящи по възможност. Така ще минимизирате вероятността да изтеглите късата клечка и да сте от намаляващия брой нови случаи. Пазете се, бъдете здрави и си движете спокойно работите.

Е, това, което ви пиша, не е сензационно, но е вярно. Няма да има десетки хиляди нови случаи на ден. Няма да има дифузно разпространение. Няма да има препълнени болници.

Това е положението.

Та така.

Желая здраве и успехи и нека вирусите и войната стоят далеч от вас.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук