Само Христо Иванов може да каже "хора, няма как да мине без ГЕРБ и ДПС". Никой никого не може да изчегърта и Христо Иванов много точно и ясно заради многото кризи каза, че всякакви аритметики са възможни.

Това заяви социологът Първан Симеонов пред БиТиВи за предложението на съпредседателя на "Демократична България" ПП и ГЕРБ да намерят някакво партньорство.

Според него, ако някои от прогресивните либерали завие към ГЕРБ, то електоратът на Демократична България, ще отиде в "Продължаваме промяната". Демократична България има шансът да се превърне в кръстопът на българския политически терен, посочи Първан Симеонов.

"Не е шега, сериозна е заявката на Христо Иванов, но най-вероятно няма да се случи. Иванов се опитва да играе отговорно", каза Първан Симеонов.

Ако ДБ започне да гори, то поне да се договорят за съдебната реформа, но всичко зависи от ДПС. Въпросът е дали президентът Румен Радев ще даде третия мандат на ДБ или не, коментира социологът. Той смята, че много са неизвестните за третия мандат за съставяне на правителство, но всичко било предвидено отдавна - Христо Иванов можел да се окаже кръстопът между Запада и Изтока.

"Може би ще им трябват още едни избори, за да видят, че никой никого не може да изчегърта", подчерта Първан Симеонов.

Политологът Петър Чолаков добави, че Христо Иванов се пошегувал за партньорство между ПП и ГЕРБ. След като ПП арестували лидера на ГЕРБ, трудно можело двете партии да намерят партньорство. ПП ще си отрежат главата, ако протегнат ръка към ГЕРБ, изтъкна Чолаков и добави, че в един шеговит тон минава разговора за третия мандат за съставяне на правителство.

Според него и ПП, и ГЕРБ подходили сериозно на ситуацията да съставят правителство, а не да отбият номера. Вариантите за третият мандат са два - или се връчва на БСП, или на ДБ, за "Български възход" няма вариант. Най-вероятно третият мандат ще бъде връчен на БСП, посочи Чолаков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук