Във въпроса, отправен към мен от страна на румънския ми колега, се съдържаше "създаването на група", а не се коментираше флотилия. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев по време на заседанието на парламентарната комисия по отбраната, където той беше изслушан от депутатите по казуса за т. нар. флотилия в Черно море.
През миналата седмица страната ни преживя краткотрайна политическа криза, след като се появиха информации, че Турция не приема връщаните от България нелегални имигранти като наказание заради отказа на София да се присъедини към тристранна военноморска инициатива в Черно море, предаде БТА.

Премиерът категорично заяви, че няма да участва в подобно начинание, а президентът подчерта, че то е възможно само и единствено под егидата на НАТО, но не и като действие на регионално равнище.

„Получихме предложение от страна на Румъния да отправим общо искане между България, Румъния и Турция за засилването на позициите на НАТО в региона на Черно море.  Ние не се съгласихме да приемем това, като настояхме, ако този разговор се води, да се води, като се включат експертите и политическите органи в максимално най-широк кръг на НАТО”, посочи Ненчев.

По-късно пред журналисти той обясни, че ако изграждаме група, това означава, че имаме общи координирани действия, ако изграждаме флотилия, това означава, че има ръководство и това ръководство трябва да се поеме от една от страните.