СДС настоява за незабавната оставка на министъра на вътрешните работи. Това се казва в декларация на Националния съвет на Съюза на демократичните сили. От партията призовават всички протестиращи граждански организации да не преустановяват мирния натиск върху институциите за решаване на проблемите им и ги подкрепяме в справедливите им искания.
 Преди 20 години комунистите в България със съдействието на милиционерите, които биеха пред „Кристал”, предизвикаха политическа криза, при която гражданите на България застанаха категорично срещу съществуващия политически модел на тоталитаризъм. Фалшивите избори и наследената крадливост на преименуваните комунисти докараха гладната, купонна зима на Луканов.
През 1996г. същите хора вкараха страната ни във финасова и зърнена криза. Те записаха имената си в най-новата история на България като създатели на Виденовата зима. Тогава полицията пак биеше българските граждани.
Днес децата и внуците на властимащите комунисти преди 20 години, отново със съдействието на бивши милиционери, изправиха България пред политическа криза на отрицанието. Министрите на Виденов станаха министри на Станишев и докараха газовата криза, която прерастна в политическа.
СДС настоява за: 
Незабавната оставка на министъра на вътрешните работи поради:
- Планираната умишлено лоша организация на охраната на протеста от 14 януари 2009 г.
- Допуснатият преднамерен побой над деца и възрастни хора по време на протеста
- Умишленото и организирано нежелание на ръководството на полиицята да се противопостави на група провокатори в протеста на 14 януари. /БЛИЦ