Министър-председателят Сергей Станишев изрази възмущението си от манипулацията в репортажа от Плевен на ITN, излъчен и от CNN. В писма до генералните директори на телевизиите Марк Ууд и Ричард Дейвис той изтъква, че много българи, в това число и самият той, са възмутени от простоватия и стереотипен начин, по който ние, страната ни и Плевен са представени в този „репортаж” на фона на газовата криза, от която страната ни действително пострада, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Няма смисъл да се впускам в сложни обяснения за това колко от принципите на журналистиката, професионалната и чисто човешката етика са нарушени в този двуминутен репортаж, какво е позволено и какво не в съвременната журналистика. Достатъчно е да се каже, че от няколкото реплики, които вашият репортер казва, има поне три основни фактически неистини, които заедно с очевидното търсене на сензация, превръщат този репортаж в чиста лъжа. Лъжа към британската публика и по-широката международна общественост”. Това подчертава премиерът в писмото си до ITN и допълва, че е загубил доверие в професионализма на медията, пожертван вероятно само защото редакторската задача на кореспондента не е отговаряла на реалността, което пък е наложило реалността да бъде така нагласена, че да отговаря на задачата му. По този начин, според премиера, се правят хубаво кино и разтърсващи сълзливи кадри, но едва ли добра журналистика.
В заключение министър-председателят Сергей Станишев настоява двете телевизии да се опитат да поправят това, което умишлено или не са разрушили и така да успокоят българските граждани. Мисля, че трябва да изпратите отново репортерите си тук със задача честно и достоверно да отразят това, което виждат, от няколко различни гледни точки. Сам по себе си обратът в отразяването на България би представлявал новина, допълва премиерът в писмата си до директорите на ITN и CNN. /БЛИЦ