Малко преди да бъде убит, иранският генерал Касем Сюлеймани е подготвял няколко едновременни атаки срещу дипломати и военните от САЩ. Това съобщи пред Fox New съветникът по националната сигурност на Белия дом Робърт О'Брайън.

„Президентът (Доналд Тръмп) винаги е говорил открито, че главната му задача е да защити американските граждани и данните от разузнаването и информацията, с която разполагаме и смятаме за много значима, говореше за това, че Сюлеймани и хората, с които бе в съюз, се готвеха да убият много американски дипломати и военни в близките дни”, отбелязва О'Брайън, говорейки за плановете на иранския генерал.

По думите му, Тръмп е бил в течение на плановете му и именно заради това е наредил да се проведе операция по отстраняването му.

По-рано за плановете на Сюлеймани да нападне американски военни и граждански лица съобщи самият президент на САЩ. Тръмп назова Сюлеймани „терорист номер едно в света”.

Високопоставен ръководител на  иранския елитен корпус "Ал Кудс" бе убит на 3 януари на територията на багдадското летище след серия събития, възникнали след нападението на проиранската група „Катаиб Хизбула” на военна база в Ирак, при която загинаха няколко американски граждани.

В същото време министърът на външните работи на Иран  Мохамад Зариф обясни присъствието на генерала в Багдад като дипломатическа мисия по изглаждане на отношенията между Иран и Саудитска Арабия. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обаче се усъмни в думите му.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ