Няма опасност от предсрочни избори заради невалидност на вота, ако не се гласува машинно. В Това увери говорителят на ЦИК Цветозар Томов в ефира на Би Ти Ви.
„Ако някои български граждани нямат възможност да гласуват машинно, не виждам в какъв е смисъла да бъдат касирани изборите, след като никой няма да бъде лишен от правото си да гласува”, обясни той.
 
ЦИК прави всичко по силите си, за да се осигурят машините за гласуване. Обявена е вече процедура. В нея са обявени две цени – прогнозна и максимална. Тоест гласуването с машини ще ни струва между 12 и 15 милиона.
 
Времето за изпълняването на тази поръчка е малко, но е достатъчно, за да може тя да се осъществи. Има вече компании, които са проявили интерес, увери говорителят на ЦИК.
 
Томов поясни, че при машинното гласуване няма възможност за допускане на технически грешки. Има обаче други рискове. Те са свързани със сигурността на вота. „Възможностите за измами никога не могат да бъдат пресечни на 100%. При всяка от тях обаче може да се вземат и мерки”, добави той.
 
Опашки по изборите отново са възможни в чужбина, призна говорителят на ЦИК. Това е най-вероятно за Турция, защото там има голям брой избиратели и лимит от 35 секции. Друга рискова държава е Германия, защото и там има ограничения. Рискът е най-малък във Великобритания, където няма ограничения.
 
Говорейки за референдума на Слави, Томов каза, че съдът е отхвърлил жалбата на водещия, защото в чувалите с изборните документации от оспорваните от инициативния комитет секции бюлетините, за които се претендира, не са намерени. „Бяха установени разминавания, които не са много големи, между броя бюлетини, регистриран в ЦИК, и преценката на вещите лица. Наложило се е данните да бъдат коригирани, но те са коригирани несъществено”, поясни Томов.

Инициативният комитет търси едни 10 000 гласа, но тях просто ги няма, каза още говорителят на ЦИК.