В доклада си за вътрешните работи и правосъдието, който ще бъде публикуван в сряда, 23 юли, ЕК ще изрази също дълбока загриженост от хроничния неуспех на българските власти да разрешат случаите на 150 мафиотски убийства, отчетени в България след падането на комунизма до днес, съобщава Би Би Си.
Планираните санкции срещу България трябва да послужат като предупреждение към други държави, както от  редиците на ЕС, така и сред кандидатите за членство, казва европейски служител пред Би Би Си. Новинарската мрежа публикува на сайта си редом с материала снимка на “братята Галеви”, с коментар: “Бившите членове на антитерористично звено Галев и Христов изглеждат повече като боксьори, отколкото като средни бизнесмени”.
Европейската комисия вече замрази стотици милиони евро помощи, предназначени за пътищата и инфраструктурата в България. Сега тя планира да отнеме лицензите на две агенции да управляват евро-фондове на стойност почти 1 милиард долара /610 милиона евро/, припомня Би Би Си. Докладът на ЕК предупреждава, че близо 400 милиона долара /250 милиона евро/ могат да бъдат загубени за България, ако нещата не се подобрят до ноември, съобщава Би Би Си. Още милиарди евро от бъдещото финасиране на ЕС за България също са изложени на риск, както и шансовете на страната да се присъедини към Шенгенското пространство в някакво обозримо бъдеще, допълва Би Би Си. /БЛИЦ