Имах възможност да видя едно видео от срещата с президента. Той типично в имперски стил по отношение на България имаше назидателен език. Това заяви в студиото на bTV депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски, който коментира темата за посещението на руския патриарх Кирил и тона му по време на срещата с президента Румен Радев.
"Искаме стенограма, за да се види дали е имало позиция на президента по отношение на това изказване. За нас е важна позицията на първите мъже да съвпадат по отношение на националното достойнство", заяви още той.

"Кръвта няма цвят и националност. Не приемам напълно това, което казва патриарх Кирил, но мога да разбера тази реакция. Трябва да видим дали в това отношение българската страна няма някоя вина. Имаше периоди, в които български президент изобщо не споменаваше Русия, става въпрос за гаджето на Деси Банова", заяви от своя страна представителят на БСП в студиото Александър Симов.

"Не можем да подценяваме войник, загинал за нашата свобода. Не съм склонен да подценя нито една капка пролята кръв.", категоричен бе Симов.

"Патриотите ще си изчистят отношенията. Не бих одобрил такъв език, но това са отношения вътре в коалицията. ГЕРБ има своята позиция, тя е ясна", добави представителят на ГЕРБ.

"Няма никакъв смисъл Валери Симеонов да се извинява. В такава ситуация направо се махаш от правителството. Този човек си позволи да се държи като дребен хулиганин. Ако се намираше в бургаска кръчма да играе белот и да пие бира, добре, но така прави скандала чудовищен.

Валери Симеонов се държи като озверял фашист. Обижда цялата руска православна църква. Не съм против това един български политик да изразява позиция за този скандал, но не с думи, написани на стената на градска тоалетна", разгневи се Симов.