След няколко дни ще се знае дали има вариант за постигане на договорка с опозицията за събиране на мнозинството от две трети в парламента, нужно за приемане на конституционните промени, произтичащи от Договора за името с Гърция, подчерта в понеделник македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник „Нова Македония“.

Заев подчерта, че днес е ден, в който се разглеждат анализите и плановете и допълни, че от утре (вторник, 2 октомври) ще започнат и разговорите по въпроса.

Според него, има вероятност и за провеждане на предсрочни избори, но това е краен вариант, ако не бъде постигната договорка. „Винаги има вероятност да се проведат избори. Законите и Конституцията предвиждат следващите стъпки, но се надявам да успеем да се договорим. Процесите не трябва да бъдат замразявани и да стоят на място, работите трябва да се движат напред“, заяви македонският премиер. Ако не бъде постигнато споразумение и се стигне до предсрочни избори, по думите на Заев, това ще се случи бързо.

Има вероятност те да бъдат проведени в края на ноември, както спомена и в неделя след референдума, но в целия този процес трябва да се мисли и за другите срокове, например за изборите за Европейски парламент, които ще се състоят догодина през май. Премиерът отбеляза, че засега няма подкрепа от конкретни депутати на ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени и че всички ще стане ясно по време на разговорите с опозицията. Заев за пореден път подчерта, че в сегашната ситуация трябва всички да покажат политическа зрялост с оглед на това, че не съществува алтернатива на НАТО и ЕС, нито пък може да бъде подписан по-добър договор с Македония от вече съществуващия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!