Окръжната прокуратура в Благоевград предаде на съд 32-годишната жена по обвинение за убийството на собствените си две деца, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, съобщиха от обвинението.

Обвиняемата живяла на семейни начала с мъж в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил син, а две години по-късно - през 2017 г., дъщерята.

На 19 ноември 2020 г., докато била у дома с децата си, тя извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях, насочила се към децата и им нанесла множество силни удари с ножа.

Впоследствие пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата. В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние тя не е била в състояние на физиологичен афект.

При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване, освен личностово разстройство - емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс.

Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата. Жената има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Понастоящем обвиняемата е с наложена мярка за неотклонение - постоянен арест. Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ