Близо 45 хил.украински бежанци имаше в Бургаска област през втората половина на месец май. По официални данни.

По неофициални бяха над 60 хил.души – колкото един средноголям град. Нарастващата украинска диаспора се прие противоречиво сред местното население.

Мнозина тръгнаха да помагат, след като видяха, че в основната си част става въпрос за майки с деца, но и немалко хора се дразниха на скъпите джипове на бягащите от войната.

При всички положения, украинците се чувстваха комфортно в Бургаско.

Факт е, че дори, след като изтече крайният срок за регистрация по програмата за 40 лева на ден, продължиха да пристигат хора, предимно от Одеса, които излязоха на квартири и опитаха да се интегрират. 

Каква е ситуацията днес?

По данни на Областния кризисен щаб в 6-те държавни бази, които приемат бежанци в Бургаски регион – Китен, Приморско, Бургас и Равда, са настанени 860 души.

Комплексът на НСА в Равда е временно решение, защото трябва да се освободи след три седмици, но засега, според информация има резерв в други обекти, които може да поемат украинците. Това са хората, за които държавата е поела ангажимент, че ще помогне. Те са подбрани според социалния им статус.

На всички останали им е посочено, че могат да излязат на свободен наем.

По неофициални данни в региона има над 10 хил.души от Украйна, които или са се устроили, или търсят възможности, за да останат още няколко месеца в Бургаско.

Украинските бежанци напуснаха хотелите и се настаниха в държавни бази, подслон бе осигурен само на крайно нуждаещи 

„Голяма част от хората си тръгнаха – или в своите жилища, където вече е по-спокойно, или при близки в Западна Украйна.

Някои поеха към Централна Европа, но и доста останаха в Бургаска област. По наши наблюдения около 10-12 хил.души“, каза доброволецът Александра Долгих, която в последните три месеца работеше неуморно и координираше бежанската криза, настаняване и интеграция на сънародниците й.

Долгих изрази съжаление, че някои хазяи от Бургас не искат да приемат украинци. Имало случаи, в които те били готови да направят предлага за три или четири месеца, но наемодателите отказвали. И към този момент имало украински семейства, които трескаво търсят квартири, но не могат да намерят.

Припомняме, че от края на миналата седмица започна т.нар. разселване на украинците от морските курорти, което коренно промени картинката.

Голяма част от тях директно напуснаха България.  И докато в един от хотелите 1200 души сякаш се изпариха за няколко часа, на други места се създаде невъобразим хаос по преместването на избягалите от войната.

Днес ситуацията за пръв път от седмица е сравнително спокойна – и за Областния кризисен щаб, и за Държавната агенция по бежанци.

В базата на Министерството на отбраната в кв.“Сарафово“ продължават да пристигат автобуси от различни места. Организацията е безупречна и най-много след ден те се извозват до крайната им точка. Подготвените военни палатки с климатици все още не са влезли в употреба, но са в готовност, ако се налага незабавно да поемат до 250 души.

Със съдействието на Община Бургас, Областният кризисен щаб осигури и сравнително добра прехрана за бежанците. Имат дори минерална вода.

Ето как изглеждат палатките:

Така изглежда една от военните палатки в кв.Сарафово, където при нужда могат да се настанят украински бежанци
Палатките се охлаждат с този климатик
Базата на МО в кв.Сарафово се превърна в буферен център 
Поредният автобус с украински бежанци, който пристигна на базата на МО в кв."Сарафово"