Окръжната прокуратура във Велико Търново до момента не се е самосезирала и не е разпоредено разследване по случая с починалия абитуриент от COVID-19. Това потвърди пред „Труд” окръжният прокурор на старата столица Христо Христов.

Преди дни бащата на 19-годишният Христо-адвокат Иван Денев публично заяви, че има съмнения за допусната лекарска грешка при лечението на сина му. Младежът е бил хоспитализиран на 13 юли и в продължение на 18 дни е лежал в областната болница във Велико Търново.


На 31 юли рано сутринта младежът издъхнал, а тялото му е било предадено на близките в запечатан цинков ковчег. Почерненият родител обяви, че ще настоява за разследване по случая и за ексхумация на трупа.

От епикризата, с която изданието разполага, става ясно, че момчето е лекувано със 7 антибиотика, прилаган е и препаратът РоАктемра за ревматоиден артрит и автоимунни заболявания, който е в трета фаза на клинични изпитвания в няколко мултинационални центрове за лечение на COVID 19. Изпитванията са във фаза 3.

Директорът на болницата д-р Стефан Филев е сезирал по случая Националната агенция „Медицински надзор” и се извършва проверка.

„След като приключи медицинският одит, ще изискам доклада. Ако има констатирани нарушения, ще предприемем необходимите действия”, категоричен е прокурор Христов.

„Нищо няма да коментирам, докато не приключи проверката по случая. Когато експертите се произнесат, тогава ще бъдат анализирани фактите относно приложеното лечение, както и твърденията на бащата”, заяви пред „Труд” д-р Сибила Маринова, началник на отделението по Реанимация в областната болница.

За д-р Маринова адвокат Иван Денев твърди, че е отказвала информация за състоянието на момчето и се е държало грубо с него и близките му, докато Христо е бил в интензивното отделение.

"При нас не е депозиран заявителски материал. Не мога да се самосезирам и да разпоредя разследване за това, че някой е починал от коронавирус. Известно е, че става дума за пандемия със смъртни случаи. До момента в страната има над 400 починали от COVID-19, може ли за всеки да се прави разследване? Ако адвокат Иван Денев има някакви съмнения относно смъртта на сина си, нека да подаде писмена жалба в прокуратурата.

Такъв заявителски материал не е депозиран. След като бащата смята, че има нередности при лечението, защо погреба сина си, а не поиска да бъде извършена аутопсия? Не мога да се самосезирам от изявленията му по медиите, защото реално той води битка във вестниците", заяви окръжният прокурор Христо Христов.